Notarissen en advocaten: eigen tuchtrecht betalen

Delen:

Beeld bij zelf betalenvoor tuchtDe Tweede Kamer heeft dinsdag 26 januari het wetsvoorstel Doorberekening kosten tucht en toezicht van de juridische beroepen goedgekeurd. Dat betekent dat de beroepsorganisaties notarissen, advocaten en deurwaarders zelf de kosten van hun tuchtrechtelijke stelsels moeten betalen. De organisaties mogen de kosten doorberekenen aan hun leden.

Een motie van de SP om het voorstel van tafel te krijgen werd verworpen. De SP wilde eerst onderzoeken hoe het toezicht op de juridische beroepen efficiënter kan. D66 pleitte tevergeefs voor een uitzondering voor deurwaarders.

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) heeft al laten weten de lobby tegen het voorstel voort te zetten in de Eerste Kamer. “De Eerste Kamer kijkt in het algemeen wat rechtstatelijker naar wetsvoorstellen dan de Tweede Kamer,” zegt KNB-voorzitter Jef Oomen op de website van de KNB. “Wij blijven ons verzetten tegen doorberekenen omdat hiermee het belang en het rechtstatelijk karakter van ons ambt niet worden onderkend. Het kan niet zo zijn dat door een ordinaire bezuinigingsmaatregel van het ministerie de cliënten van de notaris de dupe worden.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven