Notarissen: Niet tegen de wind in plassen!

Delen:

De wereld van de juridische beroepsorganisaties piept en kraakt. Het wegsturen van het bestuur van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Notarissen (KNB) vormt daar het voorlopig hoogtepunt van. Het rommelt al een hele tijd binnen de notarissenwereld. Eerst was er al een alternatieve branchevereniging, vervolgens een actiegroep en weer een andere actiegroep als reactie, en uiteindelijk bleek de frustratie zo hoog dat het bestuur moest opstappen.

Zo ver is het nog niet binnen de advocatuur, al is ook daar het bestuur, ook wel de Algemene Raad genoemd, de laatste jaren langs een afgrond gegaan. En het is nog niet gedaan daar, want hete hangijzers als het toezicht op de advocatuur, de wijze van opleiden en het vrijstellingenbeleid, zijn nog onopgeloste en brisante dossiers.

De parallellen bij zowel het notariaat als de advocatuur zijn opvallend. In beide gevallen gaat het om van oudsher beschermde beroepen. Niet gewend aan inmenging, concurrentie of toezicht. In veel gevallen op feodale wijze georganiseerd met een bedrijfsvorm die bij wijze van spreken teruggrijpt naar de tijd van de gilden.

Maar de omgeving verandert. Een paar jaar geleden werden de vaste prijzen in het notariaat losgelaten. Dat feit, gecombineerd met een economische crisis die er niet om liegt, nieuwe toetreders die hele andere businessmodellen hanteren en prijsbewustere klanten, zorgen voor problemen in de branche. Vooral bij de wat traditionelere kantoren. Die zijn nu dan ook in opstand gekomen tegen het bestuur. Willen terug naar mooie tijden waarin de overheid regelend en beschermend optrad.

Hoewel de onderwerpen anders zijn, zijn het ook in de advocatuur de kleinere kantoren die aan de rem hangen als hun bestuur te veel de oren laat hangen naar de politiek die meer transparantie wil. En zowel advocaten als notarissen worden bestuurd door collega’s die wel weten dat het geen zin heeft om tegen de wind in te plassen.

Advocaten willen geen overheidsbemoeienis want ze kunnen hun boontjes zelf wel doppen. Notarissen willen juist wel overheidsbemoeienis, want zij kunnen hun boontjes juist niet zelf doppen. Het lijken verschillende belangen, maar gemeenschappelijk kenmerk is het kansloze pleidooi van deze Kleyne Luyden om de klok terug te draaien. Daarom nu alvast veel succes gewenst aan het nieuwe KNB-bestuur!

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Ook interessant:

Scroll naar boven