NOvA: gemiste kans

Delen:

Zoals vorige week op deze website viel te lezen, heeft een commissie onder voorzitterschap van voormalig deken Toon Huydecoper, tegenwoordig AG bij de Hoge Raad, een advies uitgebracht over wat wordt genoemd de Ordedemocratie. De belangrijkste aanbeveling van de commissie is een eind maken aan de autonomie van de lokale deken en het meer representatief samenstellen van het College van Afgevaardigden. De tien dekens die er over een tijdje nog over zijn, mogen voortaan de Algemene Raad gaan adviseren, maar ze moeten eerst wel goed luisteren naar wat hun fractie in het College gaat zeggen. Inspraak heette dat in lang vervlogen tijden. Ik zou er voor passen.

Volgens algemeen deken Jan Loorbach moet het dekenberaad het gat gaan vullen dat bestaat tussen centraal en decentraal. Wat hij niet wil erkennen dat sommige gaten zo groot zijn, dat ze eenvoudigweg niet gevuld kunnen worden. De Ordedemocratie functioneert bij de gratie van een flink aantal vijftigers, voor wie de dwang van het aantal te maken declareerbare uren niet meer zo zwaar weegt, die het wel plezierig eens per maand vakbroeders in een wat andere sfeer te treffen, ja zelfs een vorm van idealisme is sommigen zeker niet vreemd.

Wie van u geïnteresseerd zijn in dat gapende gat moet eens naar het jaarcongres van de Orde komen. Als we niet beter zouden weten, zouden we constateren dat de Nederlandse Orde van Advocaten bestaat uit twintigers, die allemaal één keertje van hun patroon mogen gaan en de al eerder genoemde vijftigers. De groep ertussenin heeft het een beetje te druk met geldverdienen.

Huydecoper knabbelt aan de randen van het probleem. Dat tweeledig is: 95% van de advocaten interesseert het helemaal niets wat hun beroepsorganisatie allemaal uitvoert. Het andere probleem is dat het parlement van de Orde is en blijft samengesteld op basis van regio. En daarmee wordt geen antwoord gegeven op de vraag of de huidige Advocatenorde in staat zal blijven zijn alle verschillende soorten advocaten en alle verschillende belangen die er zijn, in één organisatie te verenigen. Beetje gemiste kans dus.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Ook interessant:

Scroll naar boven