NOvA: ‘Handleiding verwerken geheimhouderinformatie miskent verschoningsrecht’

De Nederlandse Orde van Advocaten vindt dat de ‘Handleiding verwerking geheimhouderinformatie’ van het Openbaar Ministerie op essentiële onderdelen geen recht doet aan de uitgangspunten van het verschoningsrecht zoals vastgelegd in wet en jurisprudentie.

Delen:

Depositphotos_84226480_S-geheim-b00d4c14
foto: Depositphotos

Nadat het OM in maart 2021 toegang had verkregen tot de versleutelde chatdienst Sky ECC riep het Landelijk Parket (strafrecht)advocaten op om zich – met inachtneming van de wettelijke geheimhoudingsplicht – te melden bij het OM als zij een cryptotelefoon gebruikten. Hierbij werd verwezen naar de ‘reguliere protocollen’ bij het aantreffen van geheimhouderinformatie. Deze protocollen waren niet openbaar; de NOvA heeft gevraagd om inzage en heeft ze vervolgens op vertrouwelijke basis ontvangen.

Uitgebreide reactie

De door het OM opgestelde Handleiding verwerking geheimhouderinformatie dateert van juni 2014. De Orde heeft het OM meteen nadat zij kennis had genomen van het document laten weten dat de Handleiding op essentiële onderdelen geen recht doet aan de uitgangspunten van het verschoningsrecht zoals dat is vastgelegd in wet en jurisprudentie.
Vervolgens heeft de NOvA op verzoek van het OM ook een uitgebreide schriftelijke reactie opgesteld. Beiden zijn nu openbaar gemaakt.

Geheimhoudingsfunctionaris

Kern van het standpunt van de NOvA is dat er, vanwege de aard van het verschoningsrecht, geen plaats is voor een geheimhouderfunctionaris vanuit de opsporing. Dit is een door het OM of opsporingsdienst als de FIOD intern aangewezen functionaris die het vertrouwelijke karakter van informatie moet beoordelen. De NOvA vindt dat deze werkwijze in strijd is met het verschoningsrecht: deze toets moet worden gedaan door de rechter-commissaris. In de gesprekken over dit onderwerp in het kader van de modernisering van het Wetboek van Strafvordering is dat de afgelopen jaren ook steeds de inzet geweest aldus de Orde.

Kort geding

Inbreuk op het verschoningsrecht van advocaten door het OM en de FIOD is een onderwerp dat de gemoederen al langer bezighoudt. Ook in het kort geding dat Stibbe, de NVSA en de NVJSA onlangs tegen de Staat hebben aangespannen draait het hierom.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven