Naar aanleiding van een datalek hebben de minister van Binnenlandse Zaken en het Kadaster begin september besloten om per half oktober het ‘zoeken op naam’ in het register met informatie over het bezit van woningen en ander vastgoed niet langer mogelijk te maken.
Uitzonderingen
Voor een aantal beroepsgroepen, onder andere voor notarissen, deurwaarders en makelaars, is een uitzondering gemaakt. Dit, volgens een brief van de minister, omdat deze partijen “een cruciale, soms zelfs bij wet gegeven rol vervullen bij het verschaffen van rechtszekerheid en hetdoen functioneren van de markten voor registergoederen en vastgoed.”
Met urgentie
Voor advocaten, die voorheen wel toegang hadden. is geen uitzondering gemaakt. De NOvA meent, mede op basis van de omschrijving in de brief, dat de advocatuur in het algemeen, en advocaten werkzaam in een aantal rechtsgebieden in het bijzonder, niet moeten worden uitgesloten van de bedoelde zoekfunctie in het Kadaster.
Zij heeft er onlangs bij het Kadaster dan ook al op aangedrongen om advocaten met urgentie opnieuw toegang te geven, en heeft daar nu een brief over aan het Kadaster gestuurd. Toegang is onder andere van belang voor curatoren en advocaten in het vastgoedrecht, huurrecht, personen- en familierecht, fiscaal recht en bestuursrecht.
Individuele aanvraag
Als zij niet meer op naam kunnen zoeken, kunnen via een individuele aanvraagprocedure per dossier toegang aanvragen. Het Kadaster beoordeelt vervolgens per aanvraag of er een gerechtvaardigd belang is. Een aanpak die volgens de NOvA in haar brief aan het Kadaster voor zowel advocaat als Kadaster “veel tijd, extra geld en meer inzet van personeel” kost.
Dreiging
Overigens breidt het Kadaster per half oktober ook de mogelijkheden uit om persoonlijke gegevens tijdelijk af te schermen. Dat als mensen kunnen aantonen dat sprake is van een concrete dreiging jegens hen. Voor bepaalde beroepsgroepen, zoals rechters, advocaten en journalisten, is het genoeg om aan te tonen dat er waarschijnlijk sprake is van dreiging.