Olga IJtsma: polyglot met een passie voor rechten

Olga IJtsma (35) migreerde zo’n vijftien jaar geleden, voor de liefde, naar Nederland. Als kind wilde ze al het juridische wereldje in. Vanwege haar Oekraïense/Russische roots heeft de huidige oorlog in Oekraïne veel impact op haar. Ze hoopt haar passie voor rechten te kunnen inzetten voor buitenlandse migranten die zich hier voor langere tijd willen vestigen of een bedrijf willen opzetten.

Delen:

Olga IJtsma

Waar komt jouw passie voor het recht vandaan?
Ik kom uit een familie van juristen. Mijn oma was de eerste notaris in de wijk en moest het hele systeem van het notariaat ontwikkelen. Het notariaat was destijds onderdeel van de staat maar tegenwoordig zijn notarissen zelfstandige ondernemers. Mijn moeder werkte bij de rechtbank en mijn broer is ook jurist. Zij hebben mij ook geïnspireerd voor het vak rechten. 

Welk soort recht heeft jouw grootste interesse?
Mijn passie ligt natuurlijk in het burgerlijk recht. Dit recht bestrijkt een breed scala aan onderwerpen, waaronder eigendom, contracten, erfenis, aansprakelijkheid en andere. Door de grote variatie is het erg interessant om te studeren. 

Het burgerlijk recht verandert constant en past zich aan nieuwe omstandigheden en sociaal-culturele veranderingen aan. Dat is dus altijd interessant voor juristen, advocaten, onderzoekers en gewone burgers. 

Notarieel recht vind ik het meest interessant omdat je in aanraking komt met de wensen van mensen over hun eigendom in de verschillende fases van hun leven. Je helpt bijvoorbeeld bij het opstellen van volmacht, overeenkomsten en testamenten. Ook de afwikkeling van een erfenis vind ik boeiend. Het is erg interessant om een kijkje te nemen in de relaties tussen verschillende erfgenamen tijdens de verdeling van een erfenis. 

Kun je vertellen wat je allemaal aan opleiding hebt gedaan op het gebied van recht?
Als eerste heb ik in 2008 Rechten aan de Stavropol Staatsuniversiteit afgerond met specialisatie jurisprudentie. Het thema van mijn eindscriptie was de schenkingsovereenkomst in het privaatrecht. Het was erg pittig om deze studie af te ronden omdat ik naast mijn studie ook moest werken om financieel rond te komen. Ik had al een baan bij een notariskantoor. 

Toen ik naar Nederland migreerde heb ik mijn diploma laten waarderen naar Nederlandse maatstaven. Mijn diploma is in Nederland gewaardeerd als hbo-niveau. Hierdoor kon ik toegelaten worden tot een hbo- of universitaire studie in Nederland. Ik ben toen naar Hanzehogeschool in Groningen gegaan. Een docent heeft toen gezegd: “Nee, jij bent hier pas drie jaar. Bij ons zou je die studie niet kunnen afronden, want wij zijn heel erg streng met de juridische taal. Je kunt beter naar de universiteit gaan, want daar ze zijn meer theoretisch en filosofisch gericht.” Na dit advies heb ik me aangemeld bij de Rijksuniversiteit in Groningen. De stap naar de universiteit bleek helaas te moeilijk. Ik ben toen verder gegaan op het mbo en heb toen een diploma gehaald in de richting van juridisch medewerker Openbaar Bestuur.

Als migrant is een studie in de Nederlandse taal erg moeilijk. Een studie in de richting van de rechten maakt het nog moeilijker omdat taal hierbij een nog belangrijker aspect is. Ik moest om te beginnen alle lesstof  en juridische termen eerst vertalen. Daarna moest ik alles nog een keer lezen om te begrijpen wat er mee bedoeld wordt. Ik was ook erg verbaasd over de dikke wettenbundels met zo’n 6000 pagina’s per bundel, maar ik hou gelukkig wel van uitdagingen. 

Heb je ook stage gelopen?
Ja, tijdens mijn studie heb ik stage gelopen bij de gemeente Leeuwarden bij de afdeling vergunningen en leefomgeving. Dat was een heel interessante ervaring. Daar heb ik veel geleerd over plaatselijke verordeningen, verschillende soorten vergunningen voor evenementen en parkeervergunningen. De meest interessante activiteit voor mij was het deelnemen aan de organisatie van kleinschalige en grootschalige evenementen. Wat dat betreft heeft Friesland wel verschillende fantastische  evenementen: festivals City Jazz, UITfestival, Mega Oktober feest, Bevrijdingsfestival Fryslân, Elfsteden Estafette en het beroemde SKS- kampioenschap Skûtsjesilen. Dat is waar ik enorm van hou in het recht, wanneer lange wettelijke teksten als het ware een ‘levend plaatje’ worden.

Wat heb je tot nu toe met je opleiding en passie voor het recht kunnen doen?
Ik heb kunnen ervaren hoe het juridische vak in twee verschillende werelden in theorie hetzelfde kan zijn, maar dat het in de praktijk toch heel anders werkt. Omdat bijna alle basisbegrippen in het recht afstammen van het Romeinse recht is het meeste in theorie hetzelfde. 

Bijvoorbeeld, verjaring betekent dat een rechtsvordering na een bepaalde tijd niet langer in rechte afdwingbaar is. De definitie heeft overal dezelfde betekenis maar gedetailleerde regels daarover zijn in elk land verschillend. In Oekraïne kunnen verjaringstermijnen variëren, maar zijn doorgaans drie jaar voor civiele vorderingen en tien jaar voor sommige soorten schulden. In Nederland kunnen verjaringstermijnen ook variëren afhankelijk van het soort zaak, maar zijn over het algemeen vijf jaar voor civiele rechtszaken.    

Wat is er vooral lastig om als niet-Nederlandse juridische werk in Nederland te doen?
In Nederland is juridisch werk heel goed georganiseerd. Overal zit een systeem en overleg in. In de planning, in het oplossen van moeilijke zaken, overal. Dat was ik van nature niet gewend omdat er in het land waar ik vandaan kom de aanpak wat minder gestructureerd maar wel wat flexibeler is. Van deze nieuwe aanpak heb ik wel veel geleerd.

De taalbarrière was toen ook nog wel een struikelblok voor mij maar inmiddels niet meer. Ik was heel onzeker over het juist toepassen van juridische terminologie, want ik ben perfectionistisch en alles moet precies en nauwkeurig zijn. 

Waar zou je je heel graag verder nog voor willen inzetten?
Ik hoop in de nabije toekomst ook iets te kunnen betekenen voor buitenlandse migranten die het doel hebben om zich hier voor langere tijd te vestigen of een bedrijf op te zetten bijvoorbeeld. Ik kan ze helpen met lastige financiële zaken of juridische vraagstukken. Ik merk dat heel veel buitenlandse migranten hiermee bezig zijn en daar de nodige vragen over hebben.

Ook ben ik constant bezig met juridisch wetenschappelijke ontwikkeling. Ik probeer altijd op de hoogte te zijn van de belangrijkste regelingen en rechtsbronnen, rechterlijke uitspraken. 

Momenteel ben ik bezig met het schrijven van een rechtswetenschappelijk boek voor studenten.

Als jij het voor het zeggen had als het gaat om migratiebeleid, wat zou jij dan veranderen?
Het migratiebeleid van de Europese Unie is een complex ontwerp en zorgt in de politiek voor veel verdeeldheid. Ik denk dat er kansen liggen om het beleid tussen de EU-lidstaten beter te coördineren om zo een beter gemeenschappelijk migratiebeleid te ontwikkelen en te implementeren. 

Ik denk dat veel vluchtelingen hiernaartoe komen vanwege financiële belangen en sociale voorzieningen. Ik praat nu niet over vluchtelingen die uit het land vluchten vanwege de oorlogen en hun levens moeten redden. In landen met minder financiële belangen voor vluchtelingen bestaat dit probleem namelijk niet. 

Door financiële en juridische barrières voor migratie op te werpen komen minder mensen in aanmerking voor legale toegang. Hoe opener de grenzen , des te meer mensen zullen binnenkomen – en het tegenovergestelde : hoe lastiger het is om grenzen over te steken, des te minder mensen dat zullen doen. Daar was ook de logica achter de Brexit. 

Tot slot, wat zou jij de rechtenstudenten aan advies of tip willen meegeven?
De juridische taal is soms lastig en lijkt zo nu en dan heel saai, maar als je dat weet te overbruggen is het echt de moeite waard. Je komt in een andere wereld waar je de regels van ons wetboek toepast in de maatschappij. Dat maakt het voor mij het mooiste beroep dat er is. Ik heb twee levensmotto’s: Sometimes you win, sometimes you learn! en Never give up!

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven