OM stelt verdachten niet in vrijheid

Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Bosch laat geen verdachten vrij vanwege de inzet van een onbenoemde rechter. De gronden voor de voorlopige hechtenis zijn nog steeds aanwezig, meldt het OM donderdag.

Het OM in heeft op 24 oktober 2007 van de rechtbank in ‘s-Hertogenbosch vernomen dat een rechter, die niet formeel benoemd en beëdigd was, heeft deelgenomen aan meervoudige kamerzittingen in de periode tussen 1 september en 18 oktober 2007. Het gaat in totaal om 40 strafzaken, waarbij in 14 zaken vonnis is gewezen.

De slachtoffers in de zwaarste zaken zijn onmiddelijk mondeling op de hoogte gesteld. De slachtoffers in de andere zaken zijn inmiddels eveneens mondeling op de hoogte gesteld of zullen zeer binnenkort telefonisch worden benaderd.

Het OM heeft zich daarnaast beraden op de juridische consequenties. De beschikkingen en vonnissen die gewezen zijn door de kamer waarin de betrokken rechter heeft gezeten, zijn naar het oordeel van het OM niet nietig van rechtswege. In hoger beroep of bij hervatting – in zaken waarbij nog geen eindvonnis is gewezen – zal vastgesteld moeten worden dat een beschikking of vonnis niet is gewezen met het in de wet bepaalde aantal rechters, waarna de rechter naar alle waarschijnlijkheid de nietigheid (in de zin van vernietigbaarheid) zal uitspreken.
Het OM vindt dat het oordeel over de nietigheid van een beschikking of vonnis is voorbehouden aan een rechterlijke instantie en niet aan het OM. Dit betekent dat rechtsgevolgen pas intreden op het moment dat een rechterlijke instantie vaststelt dat een beschikking of vonnis nietig is.

{mosgoogle}

De wetgever heeft in een aantal wettelijke bepalingen het uitgangspunt vastgelegd dat het voortduren van voorlopige hechtenis in sommige gevallen zwaarder moet wegen dan het belang dat is gediend met een strikte handhaving van voorschriften.
Er bestaat in de wet geen bepaling die antwoord geeft op de unieke situatie die zich nu voortdoet. Het OM stelt zich op het standpunt dat het maatschappelijk niet verantwoord is om verdachten van ernstige strafbare feiten vanwege deze problematiek nu in vrijheid te stellen, terwijl de gronden voor de voorlopige hechtenis nog steeds aanwezig zijn. Het handelen van het OM is er dan ook op gericht om zoveel mogelijk te voorkomen dat deze verdachten in vrijheid worden gesteld.

De rechtbank in ‘s-Hertogenbosch heeft eerder laten weten dat de behandeling van zaken die zijn aangehouden (waarbij dus nog geen eindvonnis is gewezen) zo spoedig mogelijk opnieuw zal aanvangen.
Het OM zal de zaken waarbij sprake is van een eindvonnis zo snel mogelijk aan het gerechtshof voorleggen. In alle zaken waarbij sprake is van een onherroepelijk vonnis is inmiddels appèl ingesteld. De meeste appèllen zullen op 6 november 2007 door het gerechtshof in ‘s-Hertogenbosch worden behandeld.

Bron: Openbaar Ministerie

{mosmodule module=Gerelateerd}
{mosmodule module=Laatste nieuws}

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven