OM’ers minder vaak herkenbaar in beeld wegens veiligheidsrisico’s

Aanklagers kunnen verzoeken om hun herkenbaarheid bij een rechtszitting te beperken als sprake is van veiligheidsrisico’s. Inmiddels is 34 keer zo’n verzoek ingediend, blijkt uit navraag van EenVandaag. In 32 gevallen is dat gehonoreerd.

Delen:

rechtbank_officier_5870-629f40d3
foto: Geert Snoeijer

Door de verharding van de criminaliteit nemen de veiligheidsrisico’s voor procesdeelnemers toe, zo ook voor leden van het Openbaar Ministerie. Hoewel openbaarheid van de zitting uitgangspunt blijft voor het OM, kan sinds de moord op advocaat Derk Wiersum in zware strafzaken worden verzocht terughoudend om te gaan met de herkenbaarheid van de aanklager op zitting.

Niet openbaar

Zo’n verzoek wordt door de hoofdofficier of hoofdadvocaat-generaal van het betreffende parket ingediend bij de commissie Veilig Opsporen en Vervolgen. Deze commissie, die bestaat uit onder meer een hoofdofficier, een rechercheofficier en een persvoorlichter, brengt binnen 24 uur advies uit aan het College van procureurs-generaal. Het College neemt vervolgens ook weer binnen 24 uur een besluit. De beslissingen zijn niet openbaar.
In 2020 zijn veertien van dergelijke verzoeken ingediend, die allemaal zijn gehonoreerd. In 2021 waren het er twintig, waarvan er twee zijn afgewezen, zo blijkt uit de uitzending van EenVandaag.

Rechtszaak Peter R. de Vries

Als het College instemt met een verzoek, legt het OM vervolgens contact met de rechtbank of het hof dat verantwoordelijk is voor de zaak. Er zijn verschillende mogelijkheden om herkenbaarheid te beperken: zo kan worden gevraagd geen beeld- en geluidsopnamen toe te staan van de aanklager op de zitting. Tijdens de proformazittingen over de moord op Peter R. de Vries bijvoorbeeld werd de officier van justitie buiten beeld gehouden, alleen zijn stem was te horen.

Nummers

Ook kan het OM journalisten vragen de naam van de officier van justitie of advocaat-generaal niet te vermelden in hun berichtgeving. Daarnaast is het mogelijk om de herkenbaarheid te beperken door in de onderzoeksfase de officier niet bij naam in de dossierstukken te noemen. Er wordt dan met nummers gewerkt.

Botsende grondrechten

Diederik Greive, hoofdofficier in Noord-Nederland en lid van de commissie Veilig Opsporen en Vervolgen, zegt in de uitzending dat de commissie zeker niet lichtvaardig besluit, nu het gaat om botsende grondrechten – de veiligheid van de officier versus de openbaarheid. “We moeten een concessie doen op openbaarheid. Het is rechtsstatelijk moeilijk te verteren om deze beperking toe te staan, maar toch moet het, omdat de veiligheid van mijn collega’s mij enorm aan het hart gaat.”

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven