Onderzoek gebrekkige witwascontroles banken. Wat levert het op?

Na ING en ABN AMRO is het kennelijk tijd om poortwachter Rabobank wellicht weer op zijn vingers te tikken.

Delen:

Het zwaard van Damocles hangt boven het hoofd van de Rabobank. Nadat eerder de ING en de ABN AMRO zijn beboet voor gebrekkige witwascontroles, blijkt dat er ook onderzoek wordt gedaan naar mogelijk gebrekkige witwascontroles bij de Rabobank. Via welke weg dit zal worden afgehandeld is nog niet duidelijk, maar wat levert het op? De zoektocht van klanten naar een andere bank?

Op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) zijn poortwachters, zoals banken, accountantsorganisaties en andere financiële instellingen gehouden aan regels in de strijd tegen witwassen en terrorismefinanciering. Denk hierbij aan regels voor cliëntenonderzoek, transactiemonitoring en het melden van ongebruikelijke transacties. De Wwft is de Nederlandse implementatie van verschillende Europese anti-witwasrichtlijnen (AML directives). Indien de Wwft niet wordt nageleefd, kan dit grote gevolgen hebben voor de betreffende financiële instelling of zelfs voor het management van deze instelling, zoals hoge boetes of een strafrechtelijke vervolging.

Rabobank

In 2018 werd aan de Rabobank een last onder dwangsom opgelegd van 500.000 euro door De Nederlandsche Bank (DNB), die vervolgens werd verbeurd, omdat de klantenportefeuille van de Rabobank niet voldeed aan de verplichtingen die de Wwft stelt. Vervolgens heeft de bank aan het einde van vorig jaar een waarschuwing gekregen en is er door de DNB een soort traject tot bestraffing ingesteld. Gelet op mededelingen van Wiebe Draijer, de huidige voorzitter van de Rabobank, houdt de Rabobank nu ook rekening met een mogelijke strafzaak.

Vanuit maatschappelijk oogpunt zijn onderzoeken en represailles van autoriteiten begrijpelijk. Witwassen dient immers voorkomen te worden en banken moeten hierin allesbehalve een faciliterende rol spelen. Tegelijkertijd rijst bij mij telkens de vraag wat de Wwft en een onderzoek door autoriteiten nu daadwerkelijk oplevert. Banken krijgen een slecht imago en verliezen klanten vanwege te hoge risico’s. Soms wordt er zelfs een sector volledig uitgesloten, zoals bij voetbalclubs en cryptocurrencybedrijven het geval is. Waar moeten zij naartoe? Naar een andere bank die het niet zo nauw neemt met de regels voor het voorkomen van witwassen en terrorismefinanciering in een ander land? Daarnaast worden bedrijven overladen met papierwerk en moeten ‘risicosectoren’ waar cashbetalingen vrijwel standaard zijn, zoals in de horeca, behoorlijk lang wachten op financiering of het überhaupt kunnen openen van een simpele betaalrekening.

De ‘risicovolle’ klant wordt gedwongen op zoek te gaan naar creatieve oplossingen en dat is volgens mij niet het gewenste effect.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven