Ontspanning nodig? Laat je voorlezen door de notaris

Wie na een drukke werkdag even wil ontspannen of lastig in slaap komt, kan sinds kort luisteren naar de podcast ‘Levenstestament, Akte voor het slapengaan’, een initiatief van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie. In de opname leest notaris Daniëlle van Iperen-Roepers een levenstestament voor. Terwijl zij vertelt over volmacht, curatele en decharge verlenen, klinken op de achtergrond een meditatief muziekje en kwetterende vogels.

Delen:

Ontspanning nodig- laat je voorlezen door de notaris
Foto: Depositphoto's

In de negen minuten durende podcast leest Van Iperen-Roepers, toegevoegd notaris en registermediator bij Ellens & Lentze Notariaat en Mediation in Den Haag, kalm en helder voor welke keuzes en wensen meneer Korteweg in zijn levenstestament heeft vastgelegd. Ook vertelt ze wat er moet gebeuren als hij zelf niet meer kan handelen en wie als gevolmachtigden namens hem beslissingen mogen nemen en waarover. Over zijn geld en bezittingen, en ook zijn medische zaken.

Als je nog niet bent ingedommeld, hoor je ook wanneer het levenstestament eindigt. En dat het is geregistreerd in het Centraal Levenstestamentenregister, een database waarin (kandidaat-)notarissen registreren wie, wanneer en bij welke notaris een levenstestament heeft opgemaakt.

Ludieke actie

De podcast is het sluitstuk van de campagne ‘Hé notaris, vertaal ‘s!’ die de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie van 9 november tot eind december voerde, vertelt een woordvoerder van de KNB. Doel van die campagne is notaristaal begrijpelijker te maken. Op notaris.nl/vertaal kunnen mensen notariële termen vertalen naar gewonemensentaal.

In samenwerking met het online satirisch nieuwsmagazine De Speld wordt hier aandacht voor gevraagd. Op de site van dit magazine wordt gegrapt dat een ingesproken levenstestament maar ook andere notariële stukken zoals een opleveringsakte van het huis, ook geschikt zijn om voor het slapengaan aan kinderen voor te lezen. “Saskia en Michelle probeerden het uit: Michelle viel als een blok in slaap.”

Meer inhoudelijke podcasts

Het is mogelijk dat er meer podcasts volgen waarin notariële stukken worden voorgelezen, aldus de KNB-woordvoerder. “Het maken van deze podcast op Spotify is bedoeld als een ludieke actie, maar het heeft ons wel aan het denken gezet of we niet ook meer inhoudelijke podcasts over notariële onderwerpen kunnen gaan maken. Hierover gaan we verder nadenken.”

Rust

Op notaris.nl is ook veel informatie te vinden over het levenstestament, zoals een checklist voor het opstellen ervan en over de rol van de notaris daarbij. Met een levenstestament houdt iemand de regie, ook wanneer hij zelf niet meer in staat is zijn zaken te regelen. Ook dat geeft veel mensen rust.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven