Onverzekerd rijden op de scooter: dit zijn de gevolgen

Als (nieuwe) scooter-eigenaar komt er nogal wat op u af. Het laatste waar u op zit te wachten zijn boetes of nasleep die voorkomen hadden kunnen worden. Zo kan onverzekerd rijden nogal vervelende gevolgen hebben. Welke gevolgen zijn dit en welke soorten verzekeringen zijn er? Hieronder meer informatie.

Delen:

Gemotoriseerde tweewielers (motor daargelaten) staan in de volksmond bekend als scooter, bromfiets, brommer, schakelbrommer, snorfiets en nog veel meer. Volgens de CJIB zijn er echter veel minder soorten: een bromfiets met een wettelijke maximumsnelheid van 45 km/u en een snorfiets met een maximumsnelheid van 25 km/u.

Om met een scooter de weg op te mogen, bent u verplicht een WA-verzekering af te sluiten. WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Omdat onverzekerd rijden bij een ongeval kan leiden tot niet-vergoede schade van slachtoffers is het strafbaar gesteld. De WA-verzekering dekt de schade die u aan spullen van anderen aanricht.

Voertuig niet verzekerd door schorsing

De boete die geriskeerd wordt bij onverzekerd rijden kan oplopen tot wel € 370,-. Het is echter niet verplicht om uw scooter te verzekeren als u hem laat schorsen. Dit betekent dat u bij de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) moet melden dat u niet met de scooter de openbare weg op gaat.

De eigenaar van een scooter (kentekenhouder) moet dus een verzekering hebben afgesloten, zodat de gemotoriseerde tweewieler in het kentekenregister is ingeschreven en te naam is gesteld. Dat staat dus los van of er daadwerkelijk mee wordt gereden.

De scooter optimaal beschermd tegen schade en diefstal

Behalve de wettelijk verplichte WA-verzekering, zijn er ook verzekeringen om een scooter te verzekeren. Met een WA Beperkt Casco en WA Volledig Casco (Allrisk) is de scooter verzekerd tegen bijvoorbeeld brandschade, aanrijding en diefstal.

Met een WA Volledig Casco (Allrisk) is de scooter ook verzekerd tegen schade die uzelf of anderen aan uw scooter veroorzaken. Deze verzekering vergoedt alle schade als bijvoorbeeld de scooter omvalt doordat u hem zelf niet goed hebt weggezet.

WA Beperkt of WA Volledig Casco (Allrisk) verzekerd

Het is belangrijk om een goede scooterverzekering af te sluiten en zo de scooter te verzekeren tegen schade en diefstal. De verzekeraar vergoedt nooit schade als deze is ontstaan door grove opzet, dronkenschap, nalatigheid en rijden zonder bromfietsrijbewijs. In dat geval draait u zelf op voor de kosten van een reparatie, of in het ergste geval vervanging van uw scooter. En dat kan behoorlijk in de papieren lopen.

De dagwaarde van uw scooter

Welke verzekering u het beste kunt nemen, hangt af van de dagwaarde van uw scooter. Als de dagwaarde hoog is, kunt u het beste een WA Volledig Casco (Allrisk) verzekering afsluiten. Als uw scooter een lage dagwaarde is een minder uitgebreide WA verzekering de beste optie.

De dagwaarde van uw scooter is afhankelijk van de leeftijd, het aantal gereden kilometers en de staat waarin de scooter verkeert. Door uw kenteken online in te vullen kunt u de dagwaarde laten berekenen. Aan de hand daarvan kunt u bepalen welke verzekering het beste bij u past. Vergelijk ook verschillende verzekeraars. Zo weet u precies wat er onder de voorwaarden bromfietsverzekering valt en of uw scooter daarmee goed genoeg verzekerd is.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven