Ook crimineel kan zichzelf ‘ontgoogelen’

Delen:

Foto: Chris van Houts

Ook een crimineel kan het recht hebben om door Google vergeten te worden. De privacy weegt in veel gevallen zwaarder dan het recht van burgers om zich te informeren over de daden van die persoon. Dat blijkt uit een arrest van de Hoge Raad.

De zaak werd aangespannen door een man die vijf jaar terug werd veroordeeld tot zes jaar cel vanwege poging tot het uitlokken van een huurmoord op een concurrent uit de escortbranche, schrijft Trouw. Het hoger beroep in de strafzaak loopt nog. Ondertussen wil de man dat Google links uit de zoekresultaten verwijdert die naar de kwestie verwijzen. Maar Google weigert dat omdat het bedrijf vindt dat het publieke belang op informatie belangrijker is.

Google kreeg van de Amsterdamse rechtbank en het gerechtshof in hoger beroep gelijk. Maar de Hoge Raad vindt dat de zaak over moet. Bij de belangenafweging hebben de lagere rechters onvoldoende rekening gehouden met het recht op privacy van het individu, zegt de Hoge Raad.

Het arrest van afgelopen vrijdag is in lijn met dat van het Europees Hof van Justitie in 2014, waar het recht om vergeten te worden voor Europese burgers voor het eerst bekrachtigd werd. Sindsdien kan iedereen aan zoekmachines als Google vragen om links te verwijderen uit de zoekresultaten.

Een uitzondering wordt gemaakt voor publieke figuren. Die moeten meer dan gewone burgers accepteren dat er informatie over hen op internet circuleert. Het gerechtshof oordeelde dat die uitzondering ook geldt voor een crimineel. Iemand die de wet overtreedt, moet accepteren dat het publiek daarin geïnteresseerd is. De Hoge Raad vindt dat niet zo vanzelfsprekend en wil dat de rechters met een betere onderbouwing komen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven