Oppositie: opheldering over voordracht Teeven

Delen:

Ronald van Raak
Ronald van Raak. Foto Bas Stoffelsen/SP

De oppositie wil opheldering van het kabinet over de veronderstelde voordracht van Fred Teeven tot lid van de Raad van State. SP’er Ronald van Raak vroeg dinsdag 14 februari om een debat over de benoeming van het Tweede Kamerlid en oud-staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, waarover NRC Handelsblad zaterdag berichtte.

De oppositie heeft vraagtekens bij de voordracht. Zij wijst erop dat Teeven moest opstappen om de zogenoemde bonnetjesaffaire en eerder bekendstaat als misdaadbestrijder dan als bewaker van de rechtsstaat. De Raad van State is een belangrijk adviesorgaan van de regering en de hoogste bestuursrechter van ons land.

De Kamer moet zich volgens Van Raak, die steun kreeg van de voltallige oppositie, kunnen uitspreken over een zo omstreden benoeming voor de belangrijke Raad van State. VVD en PvdA voelen daar echter niets voor. Van Raak verzocht de Kamervoorzitter daarop om dan maar uit eigen beweging een debat in te plannen. Zij wacht nu antwoord van het kabinet af.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra noemde het aandringen van de oppositie “onsmakelijk”, ook al snapt Zijlstra dat de oppositie, gezien de voorgeschiedenis, de wenkbrauwen fronst. Hij wees erop dat de Kamer zich doorgaans terughoudend opstelt als het over personen gaat. De ministerraad spreekt bovendien vrijdag nog helemaal niet over een benoeming van Teeven, is Zijlstra naar eigen zeggen verzekerd.

De oppositie en een enkel PvdA-Kamerlid reageerden afgelopen weekeinde schamper of zelfs verontwaardigd op de veronderstelde voordracht.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven