Oproep aan alle rechtenstudenten: sta op voor onze rechtsstaat en teken de petitie!

Delen:

Ik maak mij zorgen over verschillende ontwikkelingen in Nederland. Denk aan de klimaatdoelstellingen die waarschijnlijk niet gehaald zullen worden en de toenemende armoede. Maar waar ik mij op dit moment het meest zorgen om maak zijn de (negatieve) ontwikkelingen rondom onze rechtsstaat.

Op 11 december jl. keek ik een uitzending van het praatprogramma Pauw. Tijdens deze uitzending kwamen verschillende professionals uit de rechtspraktijk vertellen over hun zorgen. Ze brachten schokkende ontwikkelingen aan het licht. Ik geef een paar voorbeelden: het afgelopen jaar moest de politie 16.000 zaken (!) stopzetten vanwege te weinig capaciteit, een zaak die in behandeling is bij de aanwezige raadsheer over een mishandelde baby duurt inmiddels zeven jaar en minister Sander Dekker is van plan om het stelsel van de rechtsbijstand drastisch te veranderen. Niet alleen in strafrecht zijn de ontwikkelingen zorgelijk. Ook de ontwikkelingen in de andere rechtsgebieden verdienen aandacht.  Zo gaf de raadsheer aan dat je in Zeeland een jaar moet wachten voordat je kunt scheiden, steeds meer mensen moeten wachten op zittingen over uitbetaling van achterstallig loon en als kers op de taart overweegt minister Dekker om zaken in het civiel en bestuursrecht uit te sluiten van door de overheid gesubsidieerde rechtshulp. Ik stond spreekwoordelijk met mijn mond vol tanden. Een ander bericht dat mijn aandacht trok was het artikel van Nieuwsuurvan 8 november 2018. Een groep van bezorgde rechters en raadsheren heeft die dag een brandbrief gestuurd aan de Tweede Kamer.  Ze zijn bezorgd over de omstandigheden waaronder ze moeten werken en vrezen voor de toekomst van de onafhankelijke rechtspraak. Het is zeer opmerkelijk dat een groep rechters op deze manier van zich laat horen. Elke keer als ik zulke artikelen lees vraag ik mij af:hoe kunnen wij één van de beste rechtsstaten ter wereld zo ten onder laten gaan? Ik ben blij om te zien dat al een grote groep professionals uit het ‘rechtsbedrijf’ van zich heeft laat horen. Toch mis ik nog één belangrijke groep die zich – naar mijn opvatting – niet duidelijk heeft uitgesproken: de Nederlandse rechtenstudent. Als de juristen van morgen zijn ook wij verantwoordelijk voor de toekomst van de Nederlandse rechtsstaat. Er zijn duizenden rechtenstudenten in Nederland. Het wordt tijd dat deze duizenden jonge mensen ook opstaan tegen de afbraak van de Nederlandse rechtsstaat.

Ik ga proberen de komende tijd via het platform van Mr. Studenten meer bewustzijn te creëren onder rechtenstudenten over de afbraak van onze rechtsstaat. Meerdere artikelen over dit maatschappelijk probleem zullen van mijn hand verschijnen. Zo komt er een artikel met een uitgebreide beschrijving van de plannen van Sander Dekker (klik hier als je nu al nieuwsgierig bent).

Oproep aan alle rechtenstudenten: laat de komende tijd meer van je horen over de zorgelijke ontwikkelingen rondom onze rechtsstaat. Schrijf een artikel voor in de (plaatselijke) krant, ga in discussie met je medestudenten en/of teken de petitie! (Klik hier om naar de petitie te gaan).

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven