‘Opslag vingerafdrukken is schending privacy’

Delen:

De overheid behandelt burgers als potentiële criminelen door vingerafdrukken van alle Nederlanders op te slaan in een centrale database. Dat zei de voorzitter van het College bescherming persoonsgegevens (CBP) Jacob Kohnstamm vrijdag in het VARA-programma ‘De ombudsman’.

Sinds 2009 staan in het paspoort vingerafdrukken. Deze zouden in de toekomst voor juridische doeleinden worden opgeslagen in een centraal register. De CBP-voorzitter noemt de centrale database een schending van de privacy. “Er is een druk om door te gaan met het opzijzetten van de privacy, en dat heeft al een aantal keer tot ontsporingen geleid. Dit is er een van”, zegt Kohnstamm.

Ook wijst hij op het risico dat hackers inbreken in de database en de vingerafdrukken gebruiken voor criminele doeleinden. “Dan zou je als burger je onschuld moeten bewijzen in een misdrijf waaraan je part noch deel hebt gehad”, aldus Kohnstamm. (bron: ANP)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven