Juridisch nieuws Rechtspraak

Overlegrechter kan escalatie burenruzies voorkomen

Burenruzie Depositphotos (Klein)
Foto: Depositphotos

Laat burenruzies niet ontsporen, en schakel op tijd de overlegrechter in. Die oproep doet de Overijsselse Overlegrechter Erik Koster op rechtspraak.nl. “Een burenruzie kent vele aanleidingen en diepere oorzaken. Voorkom dat het te lang duurt.”

Door de coronamaatregelen zijn veel mensen vaker thuis dan normaal. En door het mooie weer van de afgelopen weken zijn er ook meer mensen buiten. Burenruzies liggen dan op de loer. Koster: “Ik kan mij goed voorstellen dat juist in deze periode mensen zich door oplopende spanningen en beperkende maatregelen aan elkaar gaan ergeren. Het zou zonde zijn als mensen die eerder goede buren waren nu ruzie  krijgen over welke vorm van overlast dan ook. Mijn advies is om het snel op te lossen, voordat het erger wordt. Daar kan de overlegrechter goed bij helpen.”

Erik Koster Rechtbank Overijssel
Erik Koster

Sneller en goedkoper

De Overijsselse Overlegrechter is sneller en goedkoper dan de gewone rechter. Partijen sparen de kosten van een dagvaarding uit, en ook het griffierecht is met 40,50 euro voor particulieren lager dan normaal. “We doen er alles aan om binnen vier weken een zitting te houden,” zegt Koster. “Dan kan één van mijn collega’s of ik met de partijen in gesprek gaan.”

De overlegrechter startte in het voorjaar van 2019. Er zijn 44 zaken aangemeld, waarvan er 15 zijn behandeld. Zaken kunnen niet behandeld worden als de overlegrechter niet bevoegd is, bijvoorbeeld als het niet om een civiele zaak is of als het belang te groot is.

De camera van de buurman

In de helft van de behandelde zaken komen partijen tot overeenstemming. In de andere helft van de gevallen wordt vonnis gewezen. De zaken gaan voor driekwart over burenruzies, meestal over erfafscheidingen, maar ook over privacy (de camera van de buurman) en geluidsoverlast. Eén zaak was coronagerelateerd: een consument weigerde een voucher te accepteren voor een geannuleerde vakantie in Nederland. De zaak kon niet in behandeling worden genomen omdat de wederpartij niet meewerkte, wat een vereiste is.

Sinds het coronavirus heerst zijn er minder aanmeldingen binnengekomen bij de Overlegrechter. Vooral vanaf februari tot en met tot en met april was het erg rustig. “Aan de telefoontjes die de rechtbank over de overlegrechter binnenkrijgt, merken we dat veel mensen denken dat zaken nu niet behandeld worden,” zegt een woordvoerder in een toelichting aan de redactie van Mr. “De laatste weken begint het gelukkig weer wat te lopen.”

Ter plaatse kijken

De aanmeldingen worden wel in behandeling genomen en daarbij gelden dezelfde termijnen als vóór corona. Het enige verschil is dat partijen (in zaken die daar geschikt voor zijn) gevraagd wordt of zij een zitting via Skype willen. Willen ze dat niet, dan wordt een zitting in de rechtbank ingepland.

Processtukken zijn niet nodig, want partijen kunnen zelf hun verhaal doen. “Zo nodig komen we ter plaatse kijken,” licht Koster toe. “Het mooiste is als partijen er samen uitkomen, maar als het moet hakt de rechter de knoop door. Dan is er snel duidelijkheid voor iedereen.”

Thema

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

Peter Louwerse

Peter Louwerse

Peter Louwerse studeerde Nederlands recht aan de Erasmus Universiteit, werkte als journalist voor verschillende dagbladen en begon in 2009 als freelance journalist. Hij is een van de vaste medewerkers van Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures