Paul Geerts (Van Diepen Van der Kroef) over een rotan fietsmandje

Overstapper van de week is Paul Geerts. Geerts is sinds 1 juni 2024 of counsel bij Van Diepen Van der Kroef Advocaten in Amsterdam. Hij is gespecialiseerd in het intellectueel eigendomsrecht. Geerts was eerder verbonden aan bureau Brandeis.

Delen:

Paul Geerts

Van harte gefeliciteerd met deze overstap. U was hiervoor of counsel bij bureau Brandeis. Waarom nu voor Van Diepen Van der Kroef Advocaten gekozen?
Ik ben al een tijdje weg bij bureau Brandeis, waar ik een hele mooie tijd heb gehad. Na verloop van tijd begon ik het ‘werken in de praktijk’ te missen. Van mijn dochter (die ook bij Van Diepen Van der Kroef werkt) hoorde ik allerlei positieve verhalen over het kantoor. Het toeval wil dat VDVDK onlangs besloten heeft nog meer de focus te leggen op de IE/ICT- en mediapraktijk. Het contact was toen snel gelegd en dat voelde meteen heel goed. Ik heb heel veel zin om die praktijk samen verder uit te bouwen, met als bijkomend voordeel dat ik mijn dochter wat vaker zal zien.

U bent daarnaast bijzonder hoogleraar, aan de Rijksuniversiteit Groningen. Wat is de magie van deze combinatie?
O, daar geniet ik zo van. Die combinatie brengt mijn kennis op een (veel) hoger niveau. Beide functies versterken elkaar enorm. Als medewerker aan de universiteit probeer je alle ontwikkelingen op het gebied van het IE-recht op de voet te volgen. Je denkt een soort wandelende encyclopedie te zijn. Maar wanneer je dan vanuit de praktijk met een vraag wordt geconfronteerd, dan blijkt dat je alles helemaal niet zo goed weet/begrijpt. Dan zie je opeens een overweging in een arrest dat je eerder niet zo scherp op het netvlies had. Heerlijk is dat.

Wat is uw favoriete arrest?
Ik heb meerdere favoriete arresten, maar als ik er een moet noemen is dat het Burgers/Basil-arrest van het Hof Den Haag uit 2014. Het arrest gaat over de bescherming van een rotan fietsmandje. De bescherming van het uiterlijk van producten is een fascinerend leerstuk, omdat daar meestal verschillende beschermingssystemen/IE-rechten een rol spelen. Het is dan elke keer puzzelen welke rechten wel of niet van toepassing zijn. Het arrest laat prachtig zien waar de subtiele verschillen tussen die verschillende beschermingssystemen in bestaan. Tijdens mijn colleges verwijs ik regelmatig naar dit arrest. Kennelijk zo vaak dat een student (ik weet nog wie dat was!) zelfs een keer opmerkte: “Daar heb je hem ook weer met zijn lullige fietsmandjes.”

Wat vertelt u het liefst aan uw studenten?
Dat ze kritisch moeten zijn. Op wat ik ze vertel, maar ook op de arresten en vonnissen die ze lezen. Van hoog tot laag. Ook probeer ik ze aan te sporen om niet alleen arresten van het Hof van Justitie of de Hoge Raad te bestuderen, maar ook lagere uitspraken. Omdat het IE-recht in hoge mate bestaat uit geharmoniseerd Europees recht zijn er heel veel belangrijke uitspraken van het Hof van Justitie die gekend moeten worden. Daar gooien wij de studenten dood mee. Zij moeten de in die arresten geformuleerde rechtsregels kennen, maar die komen vaak pas tot leven of gaan tot de verbeelding spreken in een uitspraak in feitelijke instantie. Verder moedig ik ze aan om onderling met elkaar over het (IE-)recht te discussiëren. Twee weten meer dan een en uit eigen ervaring weet ik hoe inspirerend het is om met elkaar over het (IE-)recht te praten.

Hoe gaat u het verschil maken bij Van Diepen Van der Kroef Advocaten?
Of dat zo is valt natuurlijk nog maar te bezien. Ik ga in ieder geval met heel veel enthousiasme aan de slag en mijn uiterste best de advocaten waarmee ik nauw ga samenwerken zo goed mogelijk te ondersteunen.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven