Pech voor café-eigenaar: recht van overpad uit 1755 geldt nog steeds

De eigenaar van een Eindhovens café moet de toekomstige bewoners van een aantal appartementen dulden in de tussenliggende steeg, waar hij een deel van zijn voorraad stalt. Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch oordeelde in hoger beroep dat een historische akte over een recht van overpad nog steeds geldig is.

Delen:

GHSHE_highRes-hof Den Bosch-39c3a07e
Paleis van Justitie, 's-Hertogenbosch (foto: de Rechtspraak)

De eigenaar van een winkelpand aan de Rechtestraat in het centrum van Eindhoven wil boven de winkel twee appartementen bouwen. Maar het pand, waarin een Etos is gevestigd, heeft maar één voordeur. En die is in gebruik is als ingang van de drogisterij. Daarom wil de eigenaar voor de appartementen ingangen maken in de steeg achter het pand. Deze steeg wordt echter door een café aan de parallel lopende Jan van Lieshoutstraat als opslagruimte gebruikt. De steeg wordt afgesloten door een poort. Als de steeg als toegangsweg voor de appartementen moet dienen, kan de café-eigenaar de steeg niet meer als opslagplaats gebruiken. Hij stapt naar de rechter om dit te voorkomen.

Vrijheid van passage

Het gaat in deze zaak om de vraag of het recht van overpad zoals in een akte van overdracht uit 1755 is beschreven nog steeds geldt. In de akte staat dat het perceel aan de Rechtestraat wordt overgedragen met het recht van passage door de steeg naar de Jan van Lieshoutstraat. In de taal van toen: “(…) met alle voor en nadelige regten en servituijten als van outs en specialijk met het regt of vrijheid van passage en alle andere gebruik door en van het gangetje (…) als laatste huurderse van opgem huijsinge, van het selve gangetje altoos gehad en genoten heeft (…)”

Geen persoonlijk recht

Volgens de café-eigenaar was deze erfdienstbaarheid een persoonlijk recht, waardoor het recht van overpad niet gold voor latere kopers van de percelen aan de Rechtestraat. Het gerechtshof verwerpt dit argument. Een erfdienstbaarheid houdt in dat niet alleen de eigenaren die het recht vestigen van dat recht gebruik mogen maken, maar dat ook de kopers van de betreffende percelen dat recht kunnen gebruiken.

Verjaring

Daarnaast zou de erfdienstbaarheid volgens de café-eigenaar zijn verjaard met de invoering van de nationale wetboeken in het begin van de negentiende eeuw. Het hof denkt daar anders over: bij de invoering van die wetboeken is het niet de bedoeling geweest om bestaande rechten af te schaffen. Het feit dat het recht van overpad niet in het kadaster is ingeschreven doet daar niet aan af: in 1755 bestond het kadaster simpelweg nog niet.

Erfdienstbaarheid bestaat nog

Het hof volgt in zijn uitspraak de rechtbank. Beide instanties oordelen dat de erfdienstbaarheid waarnaar in de akte van overdracht uit 1755 wordt verwezen nog steeds bestaat. Derhalve moeten de toekomstige bewoners van de appartementen boven de Etos via de steeg hun voordeur kunnen bereiken. De café-eigenaar zal een andere plek moeten vinden om zijn voorraden te stallen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven