Pensioenfonds Notariaat genomineerd voor ‘Diversiteit en Inclusiviteit’ award

Pensioenfonds Notariaat staat op de genomineerdenlijst voor de Pensioen Pro Thema Award 2020 ‘Diversiteit en Inclusiviteit’. Het fonds kijkt bij diversiteit niet alleen naar verschil in geslacht en leeftijd, maar ook naar expertise, netwerk en persoonlijkheid.

Delen:

Pensioenfonds Notariaat genomineerd voor Diversiteit en Inclusiviteit award

Pensioenfonds Notariaat is een middelgroot fonds met, naar eigen zeggen, een grote ambitie. Op vele vlakken zou het fonds de afgelopen jaren stappen gemaakt hebben. “Zo is gekozen voor een nieuw bestuursmodel, is er extra aandacht voor verduurzamen van de beleggingsportefeuilles. In het bijzonder onderscheidt Pensioenfonds Notariaat zich door de diversiteit en inclusiviteit van zowel het bestuur, als ook het verantwoordingsorgaan en de Raad van Toezicht. Hier is sinds twee-en-een-half jaar exponentieel aandacht aan besteed.” Het bestuur van Pensioenfonds Notariaat is een gemêleerd gezelschap, vijf heren en drie dames, waarvan een ‘jonkie’ en een bestuurder van Macedonische afkomst.

Vrouwelijke technisch voorzitter

De recente aanpassing van het bestuursmodel, waarmee het fonds kiest voor een vrouwelijke technisch voorzitter, betekent extra aandacht voor de verschillende invalshoeken in het besluitvormingsproces; daarin komt ook het diversiteit-beginsel tot uiting. Pensioenfonds Notariaat ziet diversiteit als iets positiefs en past dit vanuit een veel bredere scope toe dan alleen gender en leeftijd. Het fonds kijkt bij diversiteit niet alleen naar verschil in geslacht en leeftijd, maar ook naar expertise, netwerk en persoonlijkheid. “Het thema ‘diversiteit & inclusiviteit’ is voor ons fonds een belangrijk thema”, aldus Nienke Bijlholt. Nienke is bestuurder onder de 40 en zit op voordracht van de KNB in het bestuur. “Persoonlijk hoop ik ook dat jonge vakgenoten door mijn betrokkenheid als bestuurder geïnspireerd raken en zich realiseren dat zij ook op een ander vlak iets kunnen bijdragen.”

Piet Molenaar, onafhankelijk bestuurslid bij Pensioenfonds Notariaat, beaamt de verrijking van een divers en inclusief bestuur. “Voorheen bestond het bestuur grotendeels uit vrij homogene groep ‘notarissen’. Het is verfrissend om bestuurder te zijn bij een fonds waar gekeken wordt naar persoonlijkheden, expertise, netwerk en (onafhankelijke) achtergrond. Het is niet alleen een betere afspiegeling van de achterban, maar ook de dynamiek is constructief.”

Cijfers

  • Het Bestuur van Pensioenfonds Notariaat bestaat uit acht leden waarvan drie vrouwen, vijf mannen (38 versus 62%).
  • Het Verantwoordingsorgaan van Pensioenfonds Notariaat telt totaal zeven leden, waarvan vier vrouwen en drie mannen. Hier is de verhouding 57% vrouw versus 43% man.
  • De Raad van Toezicht bestaat uit drie leden, waarvan twee vrouwen en een man, hier is de man/vrouw verhouding zelfs 66% vrouw en 33% man.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven