Podcast SSR Meestervertellers over de blinddoek van Vrouwe Justitia

De blinddoek van Vrouwe Justitia, hét symbool voor rechtspraak zonder aanzien des persoons. Allen die zich in Nederland bevinden, worden immers in gelijke gevallen gelijk behandeld. Maar hoe zit het dan met etnisch profileren en de onterechte oververtegenwoordiging van bepaalde groepen jongeren in de strafrechtketen?

Delen:

Willemijn Bezemer en Arjen Leerkes – De blinddoek van Vrouwe Justitia 1

De oververtegenwoordiging van bepaalde groepen jongeren in de strafrechtketen is voor het grootste gedeelte niet te herleiden tot crimineel gedrag. Heb je een migratie-achtergrond of een lagere sociaal-economische positie, dan heb je bij gelijk crimineel gedrag flink meer kans om als verdachte te worden aangemerkt.

In deze aflevering gaat Daan Langkamp hierover in gesprek met Willemijn Bezemer en Arjen Leerkes, sociologen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Over hoe vooroordelen doorwerken in de hele strafrechtketen.

Gerbrig Klos en Mpanzu Bamenga – De blinddoek van Vrouwe Justitia 2

Beoordeeld worden op je huidskleur, dat is een inbreuk op je menswaardigheid en ook een inbreuk op je rechten. Zeker als het gebeurt door een overheidsinstantie. Amnesty International, Controle Alt Delete, RADAR, PILP-NJCM en twee individuele burgers dagvaarden Koninklijke Marechaussee om een einde te maken aan discriminerende grenscontroles. Ze verloren de zaak.

In deze aflevering spreekt Daan Langkamp met Gerbrig Klos van Amnesty International en Mpanzu Bamenga, één van de individuele eisers.

Geen aflevering missen? Abonneer je dan.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven