Politici werken aan rechten voor de natuur

In de Grondwet zouden ook grondrechten voor de natuur moeten worden opgenomen, vindt de Partij voor de Dieren. Tweede Kamerlid Leonie Vestering is een natuurberaad met experts en burgers gestart om hierover in gesprek te gaan. D66 werkt aan rechtspersoonlijkheid voor het Waddengebied.

Delen:

Depositphotos_467581896_S
beeld: Depositphotos

De beweging die rechten wil toekennen aan de natuur lijkt momentum te genereren. Recent bracht milieurechtjurist Jessica den Outer haar boek Rechten voor de Natuur uit, waarin ze Nederland aanspoort om hier concreet werk van te maken. Het bevat een verkenning van “juridische emancipatie van kwetsbare ecosystemen in zeven landen – van de mystieke Whanganui-rivier in Nieuw-Zeeland tot het immense Amazone-regenwoud in Colombia.” Als mr. van de week pleitte Den Outer in 2020 al voor het verlenen van rechtspersoonlijkheid aan de Maas.

Gebruik en bezit

Ook in politiek Den Haag worden stappen ondernomen. De natuur is het fundament van ons bestaan, aldus PvdD-Kamerlid Leonie Vestering, maar wordt haars inziens “nog altijd gezien als object met de mens als haar eigenaar. Rechteloos, bedoeld voor menselijk gebruik en bezit.” Wet- en regelgeving met betrekking tot natuurbescherming neemt over de hele wereld toe, maar dit betekent vooralsnog niet dat de achteruitgang een halt wordt toegeroepen. Vaak is er een gang naar de rechter voor nodig om naleving af te dwingen.

Door de natuur zélf rechten te verschaffen, zou het voortbestaan minder afhankelijk worden van rechterlijk ingrijpen ex post, redeneert Vestering. “Wanneer grondrechten voor de natuur zijn erkend, zal het belang van de natuur aan de voorkant worden meegewogen in plaats van achteraf in een rechtszaak beslecht.”

Naar Ecuadoraans voorbeeld

Een wetsvoorstel ligt er niet: eerst moet de inhoudelijke discussie op gang komen. Daarom start de partij een natuurberaad om in gesprek te gaan met rechtsgeleerden, wetenschappers, natuurorganisaties en bezorgde burgers. Als de missie slaagt, kan Nederland het eerste Europese land worden met rechten voor de natuur in de Grondwet – Ecuador ging ons voor. Volgens de PvdD heeft het daar niet geleid tot meer rechtszaken, waarvoor wel wordt gevreesd.

Wadden

Vestering is niet het enige Kamerlid dat zich bij de ‘rechten voor natuur’-beweging aansluit. Eerder deze maand kondigde Tjeerd de Groot van D66 aanbezig te zijn met een initiatiefwetsvoorstel om het Waddengebied rechtspersoonlijkheid te geven. Minister Van der Wal (Stikstof en Natuur, VVD) loopt er niet warm voor.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven