Politie moet verdachte wijzen op recht op advocaat

Delen:

Beeld bij advocaat bij verhoorDe politie moet verdachten van strafbare feiten vanaf 1 maart er actief op wijzen dat ze recht hebben op bijstand door een advocaat. Tenzij de verdachte expliciet afstand doet van dit recht of wanneer er een dringende noodzaak is om met het verhoor te beginnen, is er bij het verhoor een advocaat aanwezig. De politie moet de verdachte voor de start van het verhoor wijzen op dit recht.

Voor iemand die verdacht wordt van een strafbaar feit waarvoor hij of zij in voorlopige hechtenis kan worden geplaatst, is de verhoorbijstand kosteloos. De verdachte kan om een voorkeursadvocaat vragen die is ingeschreven bij de Raad voor Rechtsbijstand. Doet hij dat niet, dan krijgt hij een advocaat toegewezen die die dag ‘piketdienst’ heeft. Een advocaat inschakelen die niet op de piketlijst staat mag ook, maar de kosten zijn dan voor eigen rekening. Hetzelfde geldt voor verdachten die zijn uitgenodigd om te worden verhoord.

De politie, de advocatuur, de Raad voor Rechtsbijstand, het Openbaar Ministerie, de bijzondere opsporingsdiensten en de Koninklijke Marechaussee hebben in de afgelopen periode maatregelen genomen om de bijstand van een advocaat tijdens het politieverhoor mogelijk te maken. Dit recht is onderdeel van twee wetsvoorstellen die binnenkort in de Tweede Kamer zullen worden behandeld. Vooruitlopend daarop kan een verdachte, als gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad op 22 december 2015, nu al een beroep doen op het recht op verhoorbijstand.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft in samenwerking met alle betrokken partijen brochures gemaakt om burgers en professionals te informeren over de regels die op 1 maart 2016 ingaan.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven