Promovenda die na verdediging geen doctorsbul kreeg, krijgt tweede kans

Heel juridisch Nederland viel over de ‘schandelijke’ behandeling die een promovenda ten deel viel na de verdediging van haar proefschrift: ze werd totaal onverwacht níet bevorderd tot doctor. Vrijdag 14 januari krijgt ze een herkansing.

Delen:

Promovenda die na verdediging geen doctorsbul kreeg, krijgt tweede kans - Mr. online
Beeld: Pixabay

Vrijdag 5 november stond zij in de aula van Tilburg University, om haar proefschrift A consistent interpretation and application of articles 3 and 13 of the Hague Child Abduction Convention in the United States and the Netherlands: A matter of vigilance te verdedigen. Ze was tot de promotie toegelaten nadat de promotiecommissie het manuscript had goedgekeurd. De verdediging is dan een ceremoniële formaliteit en de bul ligt al klaar. De bevordering tot doctor kan niet misgaan.

Geheime stemming

Maar het ging mis, nadat de voorzitter van de plechtigheid, decaan Geert Vervaeke geïrriteerd bleek over de manier waarop de promovenda zich mondeling had verdedigd. Tijdens het beraad na de verdediging eiste hij een geheime stemming onder de leden van de promotiecommissie. Die stemden in kleine meerderheid ervoor om de doctorstitel niet te verlenen. De promovenda kon met lege handen afdruipen.

Blamage

De reacties uit juridisch Nederland op deze gang van zaken waren niet mals. Een blunder, een blamage, een wanvertoning. Zó behandel je promovendi niet, en hun familie en vrienden die in de zaal zitten. Het was ook nog eens tegen de regels en ethiek van wetenschap bedrijven. De universiteit kwam met persverklaringen die in het algemeen werden neergezet als ‘slap’ en ‘nietszeggend’. Gelachen werd er om de toelichting ‘dat de promovenda deze keer zou worden begeleid’.

De nieuwe verdediging vindt plaats vrijdag 14 januari, om 11.30 uur. Niet meer in de grote aula, wel in de veel kleinere ‘portrettenzaal’, nabij de aula. Promotor en copromotor zijn dezelfde als bij de eerste ronde. De verdediging is te volgen via een livestream.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven