Raad voor de rechtspraak moet zelf voor de rechter

Delen:

Foto: Roderick Reinalda

De Raad voor de rechtspraak moet zelf voor de rechter verschijnen. Het digitale scheidsgerecht e-Court is een rechtszaak tegen de Raad begonnen omdat zij vindt dat de Raad weigert een schikking na te komen over eerherstel. Dat schrijft NRC.

Getuigenverhoren

De rechtbank Midden-Nederland, locatie Utrecht, gaf e-Court in mei toestemming om verschillende rechters te verhoren. Met dit getuigenverhoor wilde e-Court de handelwijze van de Staat nader onderzoeken. E-Court wilde, naar eigen zeggen, “rechters uit alle hoeken van het land, van kantonrechters tot en met de Hoge Raad onder ede horen over hun aandeel in de media-aanval van januari 2018”. Hun ‘diffamerende’ uitlatingen zouden er volgens e-Court voor hebben gezorgd dat de werkzaamheden van e-Court in februari 2018 werden stopgezet, met financiële en reputatieschade tot gevolg.

Gesprekken

Tot dit getuigenverhoor kwam het alleen niet. Er kwamen gesprekken op gang tussen de Raad en e-Court, met in de hoofdrol Henk Naves, voorzitter van de Raad en oud-president van de Amsterdamse rechtbank, en e-Court-oprichter en voormalig advocaat Henriëtte Nakad. Daarop stelde e-Court de geplande getuigenverhoren uit. Volgens het digitale scheidsgerecht waren beide partijen er samen uitgekomen.

Niet gelukt

De wet stelt dat een overeenkomst tot stand komt door een aanbod en de aanvaarding daarvan. Volgens e-Court heeft het een “tegenvoorstel” van de Raad geaccepteerd en is er sprake van een overeenkomst. Deze schikking bestaat volgens e-Court uit rehabilitatie van e-Court in een persbericht, 600.000 euro schadevergoeding en voor Nakad een functie als ict-adviseur bij de Raad.

De Raad bestrijdt dat sprake is van een overeenkomst en laat in een reactie weten zich niet te kunnen vinden in de standpunten en conclusies van e-Court in de dagvaarding. Hij wil niet inhoudelijk reageren, maar stelt dat het “niet ongebruikelijk is dat partijen proberen er bij een meningsverschil via gesprekken uit te komen”. “Bij e-Court moeten wij constateren dat dit niet is gelukt.”

De Haagse rechtbank zal zich nu over dit geschil buigen.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven