Raadsheer die MH17-complotboek bij collega’s aanprees stapt op

De Haagse raadsheer die bij de MH17-zaak betrokken rechters en aanklagers probeerde te beïnvloeden door aandacht te vragen voor een complottheorie van haar broer, vertrekt. Ze neemt per 1 september ontslag.

Delen:

Paleis van Justitie Den Haag

Raadsheer Charlotte van Rijnberk kreeg eerder deze maand een schriftelijke berisping opgelegd. De vierde kamer van de Hoge Raad, die klachten tegen rechters behandelt, oordeelde dat zij het vertrouwen in het gezag en de onpartijdigheid van de rechterlijke macht heeft ondermijnd. Volgens de Hoge Raad mag een rechter buiten de rechtszaal zijn mening geven over maatschappelijke kwesties, maar hij moet daarbij wel rekening houden met de invloed daarvan. De gedragingen van Van Rijnberk hadden “onmiskenbaar de bedoeling om de overtuiging van de bij de rechtszaak betrokken rechterlijke ambtenaren en de loop van de rechtszaak te beïnvloeden”, en dat gaat te ver.

Tunnelvisie

De raadsheer probeerde verschillende malen het door haar broer onder het pseudoniem Lodewijk van Maaseik geschreven boek MH17 Een valse vlag terreuraanslag onder de aandacht te brengen van rechters en leden van het Openbaar Ministerie die zich met de MH17-zaak bezighielden. Bij de ramp met de MH17 kwamen alle 298 inzittenden om het leven. Volgens Van Maaseik heeft niet Rusland, maar Oekraïne de MH17 neergeschoten. Hij betoogt dat het onderzoek naar de daders “een door tunnelvisie of corruptie tot stand gekomen cover-up” was en wilde dat de rechtszaak zou worden voortgezet met andere officieren en tegen andere verdachten.

Anoniem

Raadsheer Van Rijnberk vergezelde haar broer toen hij exemplaren van zijn boek afgaf bij de Tweede Kamer en bij de balie van het Haagse Paleis van Justitie. Later probeerde ze verschillende malen het boek onder de aandacht te brengen van bij de zaak betrokken officieren van justitie, rechters en advocaten. Dat deed ze onder meer door anoniem een leeswijzer bij het boek te verspreiden. Ook stuurde ze een exemplaar van het boek en de leeswijzer naar de bij de rechtszaak betrokken advocaat-generaal.

Showproces

Een paar maanden nadat de Haagse rechtbank drie van de vier verdachten levenslang had opgelegd, sprak Van Rijnberk de advocaat-generaal. Ze noemde de zaak tegenover haar een “groot showproces” en onthulde dat zij het was die haar eerder het door haar broer geschreven boek toestuurde.

Lichtste maatregel

Dat leidde tot de zaak bij de Hoge Raad. Die vond een schriftelijk berisping − de lichtste disciplinaire maatregel − voldoende, omdat de raadsheer “inzicht heeft getoond in de onaanvaardbaarheid van het handelen” en ze er bovendien mee had ingestemd om geen strafzaken meer te doen. Maar ondanks haar overstap naar een andere afdeling binnen het gerechtshof, heeft Van Rijnberk toch de eer aan zichzelf gehouden en haar ontslag ingediend.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven