Partnerbijdrage van

Rechter mag niet te streng zijn bij verzoek om voorlopig getuigenverhoor

Een verzoek om een voorlopig getuigenverhoor te mogen houden, moet voldoen aan de wettelijke eisen die in artikel 187 lid 3 RV staan. De rechter mag niet meer van de verzoeker vragen dan in dat artikel staat. Het voorlopige getuigenverhoor is bedoeld om een beeld te krijgen van de kansen in een zaak. Dit heeft de Hoge Raad geoordeeld.

Delen:

In deze zaak vraagt een man aan de rechtbank om een voorlopig getuigenverhoor te mogen houden. De rechtbank wijst het verzoek van de man af. De man gaat in hoger beroep, maar ook het gerechtshof wijst het verzoek van de man af.

Volgens het gerechtshof moest de man al aangeven wat hij precies wilde eisen, van wie hij dit wilde eisen en welke feiten en argumenten hij daarvoor wilde gebruiken. De Hoge Raad concludeert echter dat het gerechtshof dit niet mocht vragen. Het gerechtshof mag de man ook niet vragen om aan te geven hoe hoog de schade is.

De man mag het voorlopig getuigenverhoor enkel gebruiken om uit te zoeken hoe sterk hij staat en om bewijs te verzamelen van de context waarin de bodemrechter de zaak moet zien.


Andere actualiteiten uit het financieel recht zijn:

AG maakt duidelijk wanneer rechter moet terugkomen op eindbeslissing
Verzoekt een eiser in hoger beroep aan de rechter om terug te komen op een rolbeslissing met akte niet-dienen vanwege de goede procesorde? Dan moet de rechter hierop ingaan volgens vaste rechtspraak. De AG heeft in een conclusie aan de Hoge Raad duidelijk gemaakt aan welke maatstaf de rechter zich moet houden bij zijn beslissing op dat verzoek.

Verliezende eigenaar van grond kan schadevergoeding in natura krijgen
De eigenaar van een stuk grond kan de eigendom verliezen, doordat een ander de grond meer dan 20 jaar opeist. Na die termijn kan de verliezende eigenaar een schadevergoeding van de verkrijgende eigenaar eisen. De rechter kan ook een schadevergoeding in natura toewijzen en de verliezende eigenaar het stuk grond teruggeven. Dit heeft de AG in een conclusie aan de Hoge Raad geoordeeld.

Voeging ook mogelijk als gedaagde niet in procedure is verschenen
Iedere partij kan de rechter vragen om zich in een lopende procedure te mogen voegen. De partij hoeft alleen te stellen dat hij een belang heeft bij de voeging. Het maakt daarbij niet uit of de partij bij wie hij zich voegt in de procedure is verschenen. Dit heeft de rechtbank Amsterdam geoordeeld.

Partij kan fout in partijaanduiding toch herstellen bij te laat herstelexploot
Brengt een eisende partij te laat een herstelexploot uit om een fout in de partijaanduiding te herstellen? Dan past de rechter de fout toch aan als de andere partij niet onredelijk is geschaad door de vergissing. Dit heeft de rechtbank Gelderland geoordeeld.

Belangenafweging bij inzage vertrouwelijk advies
Geeft een advocaat een vertrouwelijk advies? Dan kan die vertrouwelijkheid zwaarder wegen dan het belang van de andere partij om haar bewijs rond te krijgen. In dat geval hoeft een partij geen inzage in of een kopie van het vertrouwelijke advies aan de andere partij te geven. Dit heeft de rechtbank Zeeland-West-Brabant geoordeeld.

Rechter geeft richtlijn voor redelijke duur rechtszaak
Nederland heeft geen algemene richtlijnen voor wat een redelijke duur van een civiele rechtszaak is. De rechter kijkt hiervoor naar de maatstaven van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM). Dit heeft de rechtbank Den Haag geoordeeld.

Wist je dat deze actualiteiten een PO-punt waard zijn?

Deze actualiteiten hebben we namelijk vertaald naar een e-learning waarmee jij een PO-punt kunt halen. En omdat de overheid ons een subsidie heeft toegekend, kunnen we je nu zelfs gratis 10 e-learnings (incl. 10 PO-punten) per rechtsgebied aanbieden.

Ga voor meer informatie naar onze website.

Delen:

Lindenhaeghe Legal maakt deel uit van de Lindenhaeghe Groep, een toonaangevende speler in de financiële opleidingssector. Als opleider van duizenden professionals per jaar beschikken…

Meer berichten van partner

Scroll naar boven