Op 6 juli jongstleden oordeelde de voorzieningenrechter dat de universiteiten van Twente en Maastricht de bacheloropleiding psychologie mogen blijven aanbieden in het Engels – alleen in het Engels. In een kort geding, aangespannen door Stichting Beter Onderwijs Nederland, gaf de rechter de universiteiten gelijk.
Stichting Beter Onderwijs zet zich al geruime tijd in tegen de verengelsing van het onderwijs en richt zich daarbij vooral op het hoger onderwijs. In het geding beriep Beter Onderwijs Nederland zich op de Wet op hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHV), die voorschrijft dat opleidingen en examens in principe in het Nederlands worden gegeven en afgenomen. Hiervan mag worden afgeweken mits dit voldoende sterk wordt beargumenteerd.
Sinds enkele jaren is de “verengelsing” van het Nederlandse onderwijs steeds vaker onderwerp van discussie – zeker de afgelopen maanden lijkt iedereen er iets van te vinden en doet het onderwerp in academische kringen veel stof opwaaien. Zo wordt er gezegd dat de relevantie van de wetenschap voor de Nederlandse samenleving afneemt door de toename van Engelstalige opleidingen. Ook zouden Nederlandse studenten steeds meer concurrentie krijgen van buitenlandse studenten, in het bijzonder bij opleidingen met loting of numerus fixus.
Dat de rechter nu over de kwestie geoordeeld heeft betekent echter niet dat de hele kwestie daarmee afgedaan is: de Onderwijsinspectie is momenteel verwikkeld in onderzoek naar de internationalisering van het onderwijs en gedragscodes van universiteiten. De resultaten van dit onderzoek zouden kunnen aantonen dat de Universiteit Maastricht en de Universiteit Twente zonder aantoonbare noodzaak overgegaan zijn van een in het Nederlands gegeven bachelor psychologie naar een volledig Engelstalige variant. De rechter behield zich in het oordeel dan ook de resultaten van deze onderzoeken voor: de bal ligt nu bij de Onderwijsinspectie. Of het nu psychologie of psychology is: het zal in ieder geval hopelijk wel nog even duren voordat de studie Nederlands Recht volledig in het Engels wordt gegeven.