Rechter wijst faillissement Perry Sport en Aktiesport af

Dat ondernemers het tijdens de coronacrisis erg zwaar hebben, staat vast. Zowel grote als kleine bedrijven houden het hoofd nog maar net boven water. Ook de bekende sportketens Aktiesport en Perry Sport hebben het moeilijk. Kortgeleden werd door een schuldeiser hun faillissement aangevraagd, maar te vroeg. Zo oordeelde de rechter.

Delen:

beeld: Depositphotos

Het aantal faillissementen was volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in deze eeuw nog nooit zo laag. In totaal gingen er in het (corona) jaar 2020 maar 2703 bedrijven failliet, wat een daling is van 19% ten opzichte van 2019. Uiteraard is dit getal niet te wijten aan de bruisende economie. Veel bedrijven worden overeind gehouden met de coronasteun die de overheid nu nog biedt. Desondanks zullen faillissementen ten gevolge van deze crisis in de nabije toekomst onafwendbaar zijn. De lage faillissementscijfers van 2020 worden voorspeld slechts stilte voor de storm te zijn.

De Bijzonder Beheer Barometer van accountantsorganisatie PwC en de Universiteit Leiden Nederland voorspelt dat Nederland een golf van faillissementen boven het hoofd hangt. Die zal dit jaar al zijn intrede doen met een piek in het tweede kwartaal. Voornaamste reden is de overheidssteun die zal afnemen of stoppen. Het duurt waarschijnlijk niet lang meer voordat de faillissementsaanvragen zullen binnenstromen.

Disproportioneel

Toch was vastgoedondernemer Pieter van Loon volgens de rechter te vroeg toen hij begin dit jaar het faillissement van Sports Unlimited Retail, het moederbedrijf van Aktiesport en Perry Sport, aanvroeg. Het verzoek volgde nadat de huur van een pand in Dordrecht ten gevolge van de lockdown en de coronacrisis niet meer volledig betaald kon worden. De huurder was in totaal een bedrag van €13.000 verschuldigd aan Van Loon. Zij stelden zich op het standpunt dat het aanvragen van hun faillissement “volstrekt ongepast en niet proportioneel is” en vorderden huurvermindering. Bovendien, zo stelde het bedrijf, is voor faillissement vereist dat de schuldenaar is gestopt met betalen. Dat was hier niet het geval: de sportketen betaalde nog wel, maar niet het door hun volledig verschuldigde bedrag.

De rechtbank Amsterdam heeft Sports Unlimited Retail in het gelijk gesteld en toonde begrip voor de benarde situatie waarin het bedrijf zich bevond. Volgens de rechter was een faillissement een te zwaar middel voor het vereffenen van de betreffende schuld en wees het verzoek af. Hiermee ontspringen Aktiesport en Perry Sport voorlopig de dans. Het is te hopen dat de ketens in de toekomst in staat zullen zijn hun opgebouwde schulden af te betalen. Zo niet, dan zal een volgende faillissementsaanvraag onvermijdelijk zijn.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven