Dat meldt minister van Justitie en Veiligheid Yeşilgöz-Zegerius aan de Tweede Kamer, in een beleidsreactie op onderzoek dat ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum uitvoerde in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. In de voor de VVD-politica typerende bewoordingen – “Advocaten en rechters zetten zich elke dag in voor onze rechtsstaat” – spreekt ze haar afschuw uit over het feit dat hun veiligheid in het geding komt; “onverteerbaar” in een vrije samenleving als de onze.
Niet representatief
De minister stelt voorop dat het kleinschalige kwalitatieve onderzoek – interviews onder twaalf respondenten en twee van hun partners – geen representatieve weergave biedt van de doelgroep. Wel bevestigen volgens Yeşilgöz de uitkomsten “dat zowel bedreiging als de daaropvolgende beveiligingsmaatregelen gevolgen hebben voor het psychosociaal welzijn van de geïnterviewde advocaten, rechters en hun naasten.”
Paradox
De respondenten gaven aan door dreiging zich onveilig te voelen en extra waakzaam te zijn. En hoewel beveiligingsmaatregelen vaak geruststellend werken, kunnen ze juist ook een onveiliger gevoel aanwakkeren doordat de urgentie van de dreiging wordt onderstreept. Een “paradoxaal effect”, noemt de minister dat.
Aan psychosociale ondersteuning bestaat niet onder alle geïnterviewden behoefte. Wel laten de informatievoorziening en communicatie te wensen over. Zo ervaren ze weinig mogelijkheid tot inspraak ten aanzien van het installeren van apparatuur in en om het huis, waarbij niet altijd rekening wordt gehouden met een druk gezinsleven.
Aanbevelingen
De onderzoekers bevelen aan meer aandacht te besteden aan het psychosociaal welzijn van te beveiligen personen en hun omgeving, en hun informatiebehoefte. Ook worden aanbevelingen gedaan ten aanzien van communicatie, advisering over digitale afscherming van persoonsgegevens, aandacht voor weerbaarheid in opleidingen en trainingen, bewustwording bij leidinggevenden en het bieden van psychosociale ondersteuning.
Volgens de minister sluiten de aanbevelingen goed aan bij het huidige beleid waarin de beveiligde persoon centraal gesteld wordt. Zo wordt onder een brochure ontwikkeld met “praktische tools” over omgang met stress, en komen er “e-learning modules over psychosociale gezondheid” voor de beveiligde, partner en kinderen.
Psycholoog
Bedreiging van rechters en advocaten wordt helaas en steeds urgenter thema. Recent nog werd een man veroordeeld wegens het bedreigen van een advocaat met een zwaar explosief. Bij de rechtbanken Midden-Nederland en Amsterdam worden rechters tegenwoordig voordat zij aan een riskante zaak beginnen onderworpen aan een “mentale check-up” door een psycholoog, berichtte NRC eind vorige jaar.