Rechtwijzer Uit Elkaar zwicht voor kritiek dekens

Delen:

Rechtwijzer uit ElkaarOnder druk van de dekens gaat de Raad voor Rechtsbijstand (RvR) de online echtscheidingssite Rechtwijzer Uit Elkaar aanpassen. Aan de handleiding voor advocaten voegt de RvR best practices voor deelnemende advocaten toe, zodat advocaten zich bij de afronding van de zaak extra goed kunnen vergewissen van de wil van partijen. Dit kan via een face-to-face-gesprek met de klanten of met een videoverbinding. Zo wil de RvR de zogeheten ‘vergewisplicht’ beter waarborgen.

Dat heeft de Raad voor Rechtsbijstand geschreven in een notitie aan de dekens van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA). De RvR heeft zich hierbij laten adviseren door een tuchtrechtadvocaat.

Via Rechtwijzer Uit Elkaar kunnen echtparen online scheiden. Ze worden stap voor stap geïnformeerd en samen door het proces geleid. Een neutrale advocaat-beoordelaar toetst of de afspraken eerlijk en werkbaar zijn. Rechtwijzer Uit Elkaar is een projectvan Hill Innovating Justice, de RvR en Modria, een bedrijf voor online geschillenbeslechting.

Postcodemenu

Ter verbetering van de geheimhouding overweegt de RvR om aanvullende overeenkomsten op te stellen voor de medewerkers van de RvR. Die zijn nu al aan geheimhouding gebonden, maar de RvR kijkt of er specifiekere maatregelen nodig zijn.

Verder is de RvR bereid om een ‘postcodemenu’ op te nemen in de online echtscheidingstool. De dekens zien het ontbreken daarvan als een gemis omdat de klant uit Middelburg nu terecht kan komen bij een advocaat in Groningen. De RvR erkent dat cliënten dankzij zo’n regionale koppeling minder ver hoeven te reizen. Die koppeling komt er zodra Rechtwijzer uit Elkaar landelijke dekking heeft.

Advocaten binnen Rechtwijzer Uit Elkaar stellen de identiteit van de cliënt vast met DigiD. Om de betrouwbaarheid van identificatie nog verder te vergroten, onderzoekt de RvR de mogelijkheid voor dubbele authenticatie.

De RvR verwerpt het kritiekpunt van de dekens dat ook vermogenden gebruik maken van de online tool, terwijl die is bedoeld voor on- en minvermogenden. Dat klopt wel, maar de Raad zegt dat vermogenden een kostendekkend tarief betalen. De RvR benadrukt dat de advocaten in Rechtwijzer Uit Elkaar niet in strijd met de gedragsregels handelen. De RvR voegt daar aan toe dat de advocaten allereerst zelf verantwoordelijk zijn voor het naleven van de gedragsregels.

Werk aan de winkel

De notitie van de Raad voor de dekens is een reactie op eerdere opmerkingen van Leonard Böhmer, lid van de Algemene Raad van de Orde van Advocaten en op de aankondiging van de dekens om deelnemende advocaten op het matje te roepen. Böhmer heeft gezegd dat iedere advocaat in Rechtwijzer uit Elkaar zijn zorgplicht schendt. Volgens Böhmer is de geheimhouding van de gebruikers niet gewaarborgd en zijn advocaten niet in staat de identiteit van mensen te verifiëren. Hij is ook van mening dat een familierechtadvocaat zijn werk online niet kan doen, omdat de communicatie vooral mondeling verloopt.

In een reactie op de notitie van de Raad voor Rechtsbijstand zegt de voorzitter van het dekenberaad Emilie van Empel: “We gaan die notitie bestuderen en we koppelen dat terug naar de Raad.” Begin oktober spreken de dekens en de RvR verder. Van Empel: “We gaan moedig door om te komen tot een zo goed mogelijke tool. Rechtwijzer uit Elkaar kan zeer de moeite waard zijn voor de – overigens vrij smalle – groep van cliënten die hierbij gebaat is. Maar er zijn punten die extra aandacht vragen.”

Er is volgens Van Empel nog veel werk aan de winkel. “Maar het is niet aan ons om te zeggen dat iets niet mag, want zo zit de wereld niet in elkaar. Wij proberen te zorgen dat de uitvoering ervan strookt met de regels.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven