Rick Lichtenberg (Ploum) over het vervlechten van casuïstische omstandigheden met juridisch jargon

Student-stagiair van de week is Rick Lichtenberg. Rick liep stage bij Ploum in Rotterdam. Hij weet nog niet zeker of zijn toekomst binnen de advocatuur ligt, "maar ik vind de advocatuur gezien de dynamiek een interessante optie."

Delen:

Rick Lichtenberg (25) studeert de dubbele master Toga aan de Maas met privaatrecht | commercieel vermogensrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij verwacht in juni 2024 af te studeren, in verband met een nog te volgen master economie. Hij liep stage bij Ploum in Rotterdam op de sectie ondernemingsrecht/M&A in februari en maart 2023.

Waarom heb je voor Ploum gekozen?
Tijdens de master Toga aan de Maas moeten studenten verplicht een stage bij een van de aangesloten kantoren lopen. In eerste instantie stond Ploum geeneens op mijn radar, omdat ik, net als zovelen, domweg de Zuidas-kantoren in mijn vizier had. Vraag mij niet om een nadere onderbouwing, want die is er niet. Toen ik op gesprek kwam bij Ploum had ik, voor mijn gevoel, een heel leuk gesprek met twee advocaten. Een uur later werd ik gebeld met de vraag of ik daar stage wilde komen lopen, dus volgens mij was het gevoel wederzijds. 

Wat waren je verwachtingen vooraf en zijn die uitgekomen?
Eenmaal bij Ploum aangekomen, had ik niet echt verwachtingen. Deze stage is mijn eerste stage binnen de advocatuur, dus ik was vooral nieuwsgierig naar de dynamiek binnen een advocatenkantoor. Nu ik een aantal weken volledig heb meegedraaid binnen de muren van Ploum kan ik beamen dat er een positieve en energieke cultuur hangt. Ook zijn de partners toegankelijk, en ook al geldt er een soort hiërarchische structuur, daar is op sociaal en persoonlijk vlak niets van te merken. Je bent ten slotte allemaal mens. De mensen hebben ook allemaal een hands on mentaliteit en dat is voor een Rotterdams kantoor zeker niet gek. 

Wat moet je zoal doen?
Tijdens mijn student-stage ben ik voornamelijk bezig met het schrijven van notities over uiteenlopende, ondernemingsrechtelijke onderwerpen. Daarnaast word ik ook betrokken in besprekingen met cliënten en bij het doornemen van processtukken. In het bijzonder vond ik het interessant dat ik een termsheet en een conceptkoopovereenkomst mocht opstellen, die ook nog eens in de smaak vielen. Het is vooral uitdagend om de casuïstische omstandigheden van een zaak te vervlechten met het juridisch jargon. Ook een zitting mag natuurlijk niet ontbreken, dus die heb ik ook achter de rug. Het was zelfs zo dat ik een beëdiging van een kantoorgenoot heb meegemaakt. Dat was een bijzondere ervaring en nu weet ik ook wat ik tijdens mijn eventuele eigen beëdiging kan verwachten. 

Wat was je ‘grootste blunder’ tijdens je stage?
Het is logisch om als beginneling fouten te maken, anders word je nooit ergens goed in. Ik vind het woord ‘blunder’ daarom ook nietszeggend. Ik zou iedereen willen aanraden om gewoon dingen te proberen, uiteindelijk weten jouw collega’s ook dat je net bent begonnen. Je hoeft namelijk geen raketgeleerde te zijn om een rechtsgebied je eigen te maken. Het gaat gepaard met vallen en opstaan en als je vaker opstaat dan je valt, kom je vooruit. In sommige situaties is het recht natuurlijk abstracte en taaie kost, dus een beetje inzicht hebben kan geen kwaad.

Denk je op grond van je stage verder te gaan in dit beroep?
Voordat ik tot die beslissing kom, loop ik eerst nog twee andere stages. Eén stage binnen de advocatuur en de andere buiten de advocatuur. Ik wil mijzelf namelijk de tijd gunnen om in een korte tijd verschillende type organisaties van binnenuit mee te maken, zodat ik kan beoordelen in welke type organisatie ik het best tot mijn recht kom. Daarnaast weet ik nog niet zeker of mijn toekomst binnen de advocatuur ligt, maar ik vind de advocatuur gezien de dynamiek een interessante optie. Ik sluit het dan ook zeker niet uit. Verder denk ik dat de advocatenopleiding een mooie start is voor de rest van je werkende leven.

Ben jij student-stagiair of onlangs geweest en vind je het leuk om ook in deze rubriek te komen, mail dan naar: info@mr-studenten.nl.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven