Romando Neijndorff over zijn hulpactie voor een dakloze cliënt

Mr. van de week is Romando Neijndorff. Hij is strafrechtadvocaat bij Advocatenkantoor Neijndorff in Den Bosch. Deze week riep hij via social media zijn netwerk op te helpen snel een hotelovernachting te regelen voor een dakloze cliënt, vanwege de vrieskou.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Romando Neijndorff (foto Sander Moniharapon)
Romando Neijndorff (foto: Sander Moniharapon)

Allereerst willen we natuurlijk graag weten of uw hulpactie gelukt is.
De hulpactie was een succes!

Hoe heeft u dit voor elkaar gekregen?
Voordat ik de hulpactie startte, heb ik enkele slapeloze nachten gehad vanwege de berichten dat het steeds strenger zou gaan vriezen. Ik moest telkens aan mijn cliënt denken, die al een tijdlang dakloos is en tijdens de zeer koude nachten op straat sliep. Van een maatschappelijk werkster vernam ik dat de opvang voor daklozen al redelijk vol liep en daardoor besloot ik om cliënt op te sporen. Tegelijkertijd ben ik via social media een inzamelingsactie gestart om mijn cliënt tijdelijk bij een hotel onder te brengen.

De reacties op social media waren hartverwarmend en velen boden hulp. De rechtenstudenten die werken voor mijn Stichting Gratis Rechtshulp hebben zich enorm ingezet om geld op te halen. Maar ook onbekende student-stagiaires en oud-student-stagiaires, collega’s, familie, vrienden en bekenden hebben hun steentje bijgedragen en het uiteindelijk mogelijk gemaakt dat ik voor mijn cliënt onderdak kon regelen. Toen ik cliënt, zittend op een bankje met zijn twee bigshoppers naast zich, had gevonden en hem vertelde dat ik een slaapplek voor hem had, zag ik de blijdschap en dankbaarheid in zijn ogen. Mijn cliënt verblijft nu tijdelijk in een hotel, heeft eten en drinken, nieuwe kleding en zijn medicatie. Mijn missie is volbracht en dat geeft een onwijs goed gevoel.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal daklozen tussen 2009 en 2019 meer dan verdubbeld is, van 17.800 naar 39.300, maar waarschijnlijk gaat het om nog meer mensen. Wat zijn volgens u de belangrijkste oorzaken voor deze toename?
Veel arbeidsmigranten hebben via hun werkgever ook een onderkomen en als zij hun baan verliezen, verliezen zij ook hun verblijfplek. Daarnaast zijn er daklozen die geen hulp willen van instanties, omdat zij er een nare ervaring mee hebben opgedaan en vaak wantrouwend zijn. Of er is sprake van een stoornis, waardoor bepaalde daklozen niet in een groep kunnen functioneren en er daardoor voor kiezen om niet met hulpverlening in zee te gaan en op straat te slapen.

En nog steeds zijn er onvoldoende zelfstandige woonruimtes om aan te kunnen bieden.

Als u het voor het zeggen had, dan …
liet ik leegstaande kantoorpanden ombouwen tot gebouwen met kamers die kunnen dienen om daklozen te kunnen opvangen.

Behalve uw eigen advocatenkantoor heeft u dus ook een stichting opgericht, Stichting Gratis Rechtshulp, die gratis rechtshulp biedt aan minderbedeelden. Wat houdt dit precies in?
Stichting Gratis Rechtshulp is opgericht, omdat iedereen recht heeft op deskundige hulp bij juridische vraagstukken en ook om te helpen bij praktische zaken, zoals brieven opstellen, uitleg geven over de inhoud van beschikkingen en gerechtelijke uitspraken. Rechtenstudenten bieden onder mijn begeleiding gratis rechtshulp en praktische bijstand.

Wat is het hoogtepunt in uw carrière?
Het hoogtepunt in mijn carrière is tweeledig. Ik heb een goedlopend advocatenkantoor dat zowel de belangen behartigt van een drugsverslaafde als een meesteroplichter. Daarnaast heb ik de Stichting Gratis Rechtshulp, die welbekend is in Waalwijk en omstreken. Deze combi geeft veel voldoening en ik ben hierdoor ook erg maatschappelijk betrokken.

Wie is voor u een bron van inspiratie?
Dat zijn mijn ouders. Zij hebben altijd hard gewerkt en het mede mogelijk gemaakt dat mijn studie kon worden bekostigd. Daarnaast heeft mijn moeder mij altijd geleerd om af te maken waar je aan begint en vol te houden om het doel dat je voor ogen hebt uiteindelijk te bereiken. ‘Geef nooit op, knok door’ is haar motto. Dit helpt mij telkens weer, als ik lange werkdagen maak om zaken voor te bereiden en de belangen van cliënten zo goed mogelijk te behartigen.

 Wat is niet over u bekend, dat wel interessant is?
Vroeger wilde ik graag een functie bij de politie, maar ik heb uiteindelijk een veel betere keuze gemaakt door rechten te gaan studeren om vervolgens strafrechtadvocaat te worden. Als strafrechtadvocaat vecht ik, tezamen met mijn cliënt, tegen het grote machtige Openbaar Ministerie.

Met welke beroemdheid zou u wel eens een diner in een hotel willen nuttigen?
Met Jennifer Lopez, want van Latin Music word ik heel erg vrolijk en ze is natuurlijk ook een mooie vrouw.

 

Benieuwd naar de studententijd van Romando Neijndorff? Lees het hier.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top