RTL4 Pro Deo: IJdeltuit, IJdeltatum

Delen:

Natuurlijk had ik boven dit stukje Vanitas vanitatum et omnia vanitas willen zetten, maar de tegenwoordige generatie topadvocaten bedient zich doorgaans van bargoens Amsterdams dus daar is deze spreuk niet aan besteed. Althans dat leid ik af uit de aflevering van het nieuwe  RTL4 programma Pro Deo dat gisteravond werd uitgezonden. 

Burgers die zich geconfronteerd zien met een uitzichtloos geschil kunnen zich tot de redactie van dit programma richten. Een gezelschap van vier topadvocaten, Oscar Hammerstein, Jan-Hein Kuijpers, Marielle van Essen en Cees Korvinus, beraadt zich op de zaak en een van hen neemt deze op zich.

Schoenmakers en leest

Topadvocaten zijn het vast, maar wel schoenmakers die zich niet bij hun leest houden. Maar wie kan het schelen. De kijkers weten toch het verschil niet. Al zouden ze raar opkijken als er een vergelijkbaar medisch programma zou zijn waarbij een longpatiënt zijn zaak voorlegt aan  drie dermatologen en slechts één ter zake kundige specialist.

RTL4 boeit het niet. Daar weten ze immers het verschil ook niet tussen straf- en civiel recht. En de advocaten in kwestie zijn dermate geboeid door hun ‘moment of fame’ dat zij al de laatsten zijn die roet in het eten willen gooien. And so it goes.

Eerder maakte me ik al druk over strafadvocaat Bram M. die zich voor het karretje van Geert Wilders liet spannen in een staatsrechtelijke zaak, en nu dit weer. Strafadvocaten (althans drie van hen) die poseren als civilisten.

Tegelzetter

Terzake! Het ging gisteravond in de eerste aflevering over een tegelzetter die een ondeugdelijke vloer legt. Althans dat vindt de klant die de tegelzetter aansprakelijk stelt voor een bedrag van 80K+. Wat volgt is een onbegrijpelijke aaneenschakeling van scènes die als gemeenschappelijk kenmerk hebben de tranenvloed die permanent vloeit bij het tegelzettersechtpaar en hun nakomeling. Wat nu precies de schuldvraag is, wordt ook presentator Krabbé niet duidelijk. In zijn fact finding mission stuit ook hij op tegenstrijdigheden in de versies van beide partijen. Een hele tegenvaller, want dit soort programma’s floreert alleen maar bij het scenario dat de zogenaamde gedupeerde partij met vlag en wimpel het strijdperk verlaat.

Ingewikkeld

Topadvocaat Marielle van Essen (die volgens haar site sinds 2001 als jurist exclusief werkzaam is binnen het strafrecht) blijkt het ook niet allemaal te weten. Ze switcht achtereenvolgens van de aanbeveling “lawe in godsnaam de hele vloer de hele vloer deruit hale” tot een deus ex machina (excuus) van een mogelijke verjaring. Krabbé krabt zich op het hoofd: “Het is allemaal enorm ingewikkeld.” En zo is het.

Een na laatste scène: de zitting waarbij de rechter vergeefs partijen de gang opstuurt om te schikken. Als dat niet lukt, doet de rechter het zelf maar. Conclusie:  tegelzetter vervangt op eigen kosten de vloer en naderhand wordt de schuldvraag vastgesteld. En weer zijn er tranen. En natuurlijk dankbaarheid. “Marielle is een fantastische advocaat. Ik heb mijn leven weer teruggekregen.” 

Emo

Epiloog is op het kantoor van Oscar Hammerstein. De wijn vloeit, de borrelnootjes kraken. “Echt finale kwijting?”, bromt Kuijpers. “Ja ech, da komptie nooit meer op trug”, zegt Van Essen. “Dus je hebt de tegenpartij echt gevloerd”, debiteert Hammerstein geestig. Van Essen: “Nou ech, ik werd er baina emo van. Zulle we nog een borrel neme?”

Not to be missed. Topadvocaten in Pro Deo. RTL 4. Dinsdagavond.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Ook interessant:

Scroll naar boven