Schadevergoeding na bedrijfsongeval? Dit moet je weten

Delen:

In de afgelopen twee jaar is het aantal bedrijfsongevallen in Nederland (gelukkig) gedaald, blijkt uit recente cijfers van de arbeidsinspectie. Wanneer er sprake is van een ziekenhuisopname, blijvend letsel of een ongeval met een dodelijke afloop moeten werkgevers dergelijke ongevallen melden.

Waar er in 2017 nog 4.212 ongevallen werden gemeld, waren dit er in 2021 3.482; een stuk minder dan enkele jaren ervoor. Wanneer je tijdens je werk letsel hebt opgelopen en er sprake is van een bedrijfsongeval kun je in aanmerking komen voor een bedrijfsongeval schadevergoeding. Hoe dat precies zit en hoe de hoogte van je vergoeding wordt bepaald, zochten we voor je uit.

Materiële en immateriële schadevergoeding na bedrijfsongeval

Je hebt recht op een bedrijfsongeval schadevergoeding wanneer je slachtoffer geworden bent van een ongeval op werk of tijdens het uitvoeren van werkzaamheden. Hoewel het risico op een bedrijfsongeval in bepaalde branches groter is, zoals de bouw, visserij of afvalbeheer, zijn de meeste werkgevers in Nederland verzekerd tegen bedrijfsongevallen. Dat betekent dat de kans groot is dat je de schade vergoed krijgt in de vorm van een schadevergoeding die samengesteld wordt door de verzekeraar van de werkgever. Hierbij wordt de schade ingedeeld in twee soorten: materiële schade en immateriële schade.

Materiële schade bestaat uit alle kosten of financiële schade die je hebt (gemaakt) na het bedrijfsongeval. Denk bijvoorbeeld aan inkomensschade omdat je een tijdje niet hebt kunnen werken, maar ook aan re-integratiekosten, pensioenschade, ziekenhuiskosten, kosten voor medische hulp en revalidatie, reiskosten, telefoonkosten, kosten voor een hulp in huis, kosten voor gemiste promotie en kosten voor een eventuele rechtszaak. Immateriële kosten zijn alle niet-financiële kosten die ook wel wordt gezien als een vorm van smartengeld. De hoogte hiervan is afhankelijk van hoe erg je letsel is en in hoeverre je daar geestelijk last van hebt.

Hoe hoog is de bedrijfsongeval schadevergoeding?

Daarbij zijn er andere factoren van belang om de hoogte van de schadevergoeding te bepalen. Daarom kun je vooraf niet vaststellen wat de exacte hoogte gaat zijn van het bedrag dat je als schadevergoeding zal ontvangen wanneer je een bedrijfsongeval hebt gehad. Zo zijn de volgende factoren bijvoorbeeld belangrijk om mee te nemen:

  • Des te ernstiger het ongeluk en letsel is, des te hoger de schadevergoeding zal zijn. Dat is niet zo vreemd, aangezien je bij een ernstig ongeluk waarschijnlijk ook meer medische kosten zal hebben die vergoed moeten worden.
  • Ook wordt er gekeken naar de geestelijke impact van het letsel op je verdere leven. Is de impact naar verwachting groot? Dan zal de schadevergoeding hoger liggen dan in het geval van een lagere impact.
  • Daarbij wordt de juridische aansprakelijkheid van de werkgever nog meegerekend. Hierbij wordt gekeken of je zelf roekeloos gedrag hebt vertoond en het ongeluk dus je eigen schuld was, of er sprake is van deelschuld of dat je er helemaal niets aan kon doen.

Met deze factoren is het per situatie verschillend wat de hoogte van de schadevergoeding gaat zijn. Daarom is dat vooraf ook niet te voorspellen. Wat je wel kunt doen, is online op zoek gaan naar een tool om je een indicatie te geven van de kosten die je vergoed kunt krijgen bij een bedrijfsongeval. Op die manier weet je in ieder geval een beetje wat je kunt verwachten.

Complexe procedures vraagt om externe hulp van professional

Voor slachtoffers van een bedrijfsongeval kan het als overweldigend voelen om een schadevergoeding aan te vragen; helemaal wanneer het om een klein bedrijf gaat. Dat is onder andere zo omdat dat van invloed kan zijn op de sfeer op werk en omdat ze terecht komen in het grote vraagstuk van de verzekeraars. Een verzekeraar handelt zo’n schadevergoeding af en wil, logischerwijs, voldoende bewijs hebben dat een ongeval gelopen is zoals je dat verteld hebt. Het kan zelfs zo zijn dat ze vraagtekens zetten bij bepaalde onderdelen. Wanneer je net een bedrijfsongeval hebt gehad, is de kans groot dat je daar helemaal niet op zit te wachten. Gelukkig kun je in zo’n geval een juridische professional inschakelen die je helpt bij dergelijke complexe procedures.

Juridische hulp is in de meeste gevallen ook meer dan welkom wanneer je de sfeer op de werkvloer goed wilt houden door je er niet zelf mee te gaan bemoeien. In sommige gevallen leidt een bedrijfsongeval namelijk tot vervelende spanningen op de werkvloer. Wanneer je juridische hulp inschakelt, zorgt diegene ervoor dat een goede verstandhouding met je werkgever en het regelen van de juiste bedrijfsongeval schadevergoeding voorop staat, zodat je na het revalideren of uitrusten van het bedrijfsongeval weer zonder zorgen aan het werk kunt gaan. 

 

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven