Seminar over perverse prikkel

Delen:

Dagvoorzitter Steef Bartman

Als bestuurders zelf opties hebben van een bedrijf dat wordt overgenomen, gaat daarvan een perverse prikkel uit. Dat zien we wekelijks terug in de media. Maar wat doen we eraan? Die vraag staat centraal tijdens het seminar ‘De Overnamebonus, Loon naar Werken of Bedrijfspiraterij’, op 7 maart  in de Leidse Sterrewacht.

De bestaande wettelijke regeling om bij beursvennootschappen die prikkel weg te nemen, de zogenoemde afroomregeling van artikel 2:135 lid 7 BW, voldoet niet. De minister van Veiligheid en Justitie heeft daarom aangekondigd die regeling te schrappen.

Alternatief

Maar de Tweede Kamer wil dat het departement tijdig komt met een alternatief dat wel werkt. De uitdaging is om een regeling te ontwerpen die effectief is en niet eenvoudig kan worden omzeild. Tenslotte is het van belang dat de regeling niet te zeer afwijkt van wat internationaal gebruikelijk is, wil Nederland zich niet uit de markt prijzen. Het onderwerp van het seminar ligt dus op het kruispunt van bedrijfsethiek, economisch-politieke haalbaarheid en juridische efficiency.

Paneldiscussie

De middag wordt georganiseerd door de Juridische Faculteit van de Universiteit Leiden. Dagvoorzitter is prof. mr. Steef M. Bartman, hoogleraar ondernemingsrecht aan de Universiteit Leiden.

De sprekers zijn prof. dr. Jaap. A. van Manen, voorzitter van de Monitoring Commissie Corporate Governance Code, prof. mr. Jaap. W. Winter, hoogleraar internationaal ondernemingsrecht aan de Universiteit van Amsterdam, prof. mr. Rogier. P. Raas, hoogleraar Nederlands en Europees Bank- en Effectenrecht aan de Universiteit Leiden en prof. mr. Albert. F. Verdam, hoogleraar ondernemingsrecht aan de VU Amsterdam. Aansluitend is er een paneldiscussie.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven