SGP: ‘Ministerie V & J niet splitsen’

Delen:

Kees van der Staaij
Kees van der Staaij. Foto SGP

Hoe denken politieke partijen over juridische onderwerpen? In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart peilt de rubriek Stem Recht de stemming over vier onderwerpen op het gebied van justitiepolitiek. Vandaag voelen we de SGP aan de tand. Lijsttrekker mr. Kees van der Staaij geeft de antwoorden.

Is het een goed idee om het Ministerie van Veiligheid en Justitie op te splitsen?

Splitsen van het ministerie door onder meer de politie bij Binnenlandse Zaken onder te brengen, doet me teveel denken aan het verleden. Twee bewindslieden die allebei zeggenschap hebben over de politie en die naar elkaar verwijzen. Dat komt de daadkracht rond de politie niet ten goede en daar is de veiligheid van Nederland uiteindelijk niet mee gebaat. Wel is het goed om te kijken of er bepaalde concrete taken, zoals vluchtelingenbeleid, naar een ander ministerie kunnen om de werklast van het grote ministerie te verbeteren.

De Rechtspraak wil 50 miljoen euro extra om de kwaliteit op peil te houden. Moet dat geld beschikbaar komen?

Zeker. De SGP investeert ketenbreed ongeveer 800 miljoen euro in veiligheid en justitie. Daarmee moet onder meer het politiewerk verbeteren en worden geïnvesteerd in het Openbaar Ministerie. Daarvoor moet ook de keten op orde zijn. Investeringen in de kwaliteit en toegankelijkheid van de rechtspraak zijn hard nodig. Zowel in de straf- als de civiele sector. De doorlooptijden bij de rechterlijke macht moeten sneller. Ook moet er ruimte zijn voor investeringen in de kwaliteit van o.m. ICT, digitale procesdossiers en dergelijke.

Het Openbaar Ministerie heeft moeite om de georganiseerde criminaliteit te bestrijden. Wat is de oplossing?

De SGP pretendeert niet dé oplossing te hebben. Veel burgers ervaren onveiligheid. Slechts een beperkt deel van de misdrijven wordt opgelost. In de aanpak daarvan moet fors geïnvesteerd worden, zeker als het gaat om ingewikkelde zaken en georganiseerde criminaliteit. Daarom trekt de SGP ook stevig extra geld uit voor de veiligheidsketen. Dat vraagt om investeringen in politie, recherche, OM en rechterlijke macht. En om investeringen in het afpakken van crimineel vermogen.

Hoe gaan we verder met de gefinancierde rechtsbijstand? Anders organiseren? Of beknibbelen?

De SGP wil vooral letten op de toegankelijkheid van de rechtspraak voor iedereen, ongeacht inkomen. Geen enkele burger mag vanwege zijn inkomen de toegang tot het recht ontnomen worden. De SGP wil daarom deze rechtsbijstand behouden en er niet op bezuinigen. Wel is het belangrijk te bezien hoe het stelsel verbeterd kan worden.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven