Slopende scriptiestress

Delen:

Voor de rechtenstudenten in hun laatste bachelorjaar of in de masterfase is inmiddels de beruchte periode aangebroken: een scriptie schrijven. Naast het reguliere onderwijs moet er maar ‘even’ een scriptie in elkaar worden gezet die tegelijkertijd de kroon op het harde werken van de afgelopen jaren moet voorstellen. Ofwel: de kers op de studie-taart.

Alleen al bij de gedachte zit ik onder de stressvlekken. Dit blogbericht gaat daarom helaas geen handig stappenplan zijn voor hoe je dit levenswerk aanpakt. Dat is zeer persoonlijk en voor iedereen kleven er verschillende eisen aan. Bovendien zijn er al tig how-to’s te vinden op internet of die zijn al door de universiteit verschaft. Waarom dan wel deze blog? Zodat je weet dat je er niet alleen voor staat!

Toch vermeng ik mijn eigen struggles met wat tips in deze blog. Maar wel met disclaimer: dit zijn tips van een amateur. Doe ermee wat je wil.

Tip 1: dwing jezelf op tijd te beginnen

Allereerst vereist zo’n scriptie vooral tijd. Een probleemstelling komt helaas niet zomaar uit de lucht vallen. Ik merk dat er onwijs veel voorwerk in het kiezen van een onderwerp zit. Heb je dan eindelijk een onderwerp? Dan moet je hier de problematiek achter vinden en blootleggen. En koppel daar maar weer eens een onderzoek met tal van bruikbare bronnen aan. Met andere woorden: dwing jezelf om op tijd te beginnen.

Tip 2. Gun jezelf een break

Vervolgens ga je er dan voor zitten. Ik vind mezelf in de diepste uithoeken van Rechtsorde.nl. Kijkend naar historische boeken over Romeins Recht. Het volgende moment zit ik op het – zeer afgeraden – Wikipedia. Inmiddels staren 24 tabjes terug vanaf het laptopscherm. Wat te doen als je zo afdwaalt? Gun jezelf een break. Hoorcolleges worden ook niet twee uur lang onafgebroken gegeven. Ieder uur eventjes het werk wegleggen kan geen kwaad. Wat voor mij ook werkt is jezelf een beloning beloven na een paar productieve uurtjes. Blokje om, kopje koffie, serietje (wel ééntje van hooguit 20 minuten!) – voor ieder wat wils.

Tip 3. Besef dat je er niet alleen voor staat

Last but not least… Zoals ik aan het begin al zei, je staat er niet alleen voor. Als je het even niet meer ziet zitten, bedenk dan dat honderden anderen rechtenstudenten in Nederland dezelfde strijd voeren.

In de angstige woordenstroom van deadline tot plagiaat moeten wij ons een weg zien te banen naar die felbegeerde definitieve eindversie. Geef dat doorgewinterde bibliotheekgenootje met wallen tot op de knieën eens een schouderklopje. Vertel jezelf eens dat je goed bezig bent. Wees ook daadwerkelijk goed bezig. En voor je het weet heb je dat diploma in handen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Ook interessant:

Scroll naar boven