SP: Meer geld voor sociaal advocaat

Delen:

Michiel van Nispen. Foto SP

Hoe denken politieke partijen over juridische onderwerpen? In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart peilt de rubriek Stem Recht de stemming over vier onderwerpen op het gebied van justitiepolitiek. Vandaag voelen we de SP aan de tand. Kamerlid en oud-advocaat Michiel van Nispen geeft de antwoorden.

Is het een goed idee om het Ministerie van Veiligheid en Justitie op te splitsen?

Zeker. Het splitsen van dit te grote en onevenwichtige ministerie staat in ons verkiezingsprogramma. Het rechtsstatelijke karakter van dit ministerie was onder de VVD ver onder de maat. De ‘checks and balances’ moeten worden hersteld, justitie moet niet langer ondergeschikt worden gemaakt. Handhaving van de openbare orde en andere politietaken moeten daarom weer worden ondergebracht bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Ook vinden we dat de rechtspraak, als onafhankelijke staatsmacht een aparte begroting zou moeten krijgen. Daartoe hebben we een initiatiefwet ingediend.

De Rechtspraak wil 50 miljoen euro extra om de kwaliteit op peil te houden. Moet dat geld beschikbaar komen?

Ja, de SP wil investeren in de rechtspraak. De werkdruk is te hoog geworden, wij willen dat er weer meer tijd komt voor reflectie, tegenspraak, het goed bestuderen van het dossier, etc. Dat is goed voor de kwaliteit. Daarnaast moet de rechtspraak kunnen blijven werken aan modernisering. De digitalisering moet in goede banen worden geleid, maar ook initiatieven als de regierechter bij echtscheiding en de spreekuurrechter moeten mogelijk worden. Daar hoort voldoende budget bij.

Het Openbaar Ministerie heeft moeite om de georganiseerde criminaliteit te bestrijden. Wat is de oplossing?

Op het Openbaar Ministerie is de afgelopen jaren hard bezuinigd. Ook in het OM moet geïnvesteerd worden. Diverse vormen van criminaliteit, zoals cybercrime, ondermijning en financieel-economische criminaliteit kunnen nu onvoldoende worden aangepakt. Daartoe moeten we het OM in staat stellen. Daar is kennis en capaciteit voor nodig. Nog meer aandacht is nodig voor het afpakken van crimineel geld, omdat misdaad niet mag lonen.

Hoe gaan we verder met de gefinancierde rechtsbijstand? Anders organiseren? Of beknibbelen?

De SP wil de toegang tot het recht verbeteren. Dat grondrecht staat al veel te veel onder druk. In de notitie ‘Recht op recht’ en het verkiezingsprogramma doet de SP hiertoe voorstellen:  de griffierechten gaan omlaag, net als de eigen bijdragen voor rechtsbijstand. De inkomensgrenzen voor gesubsidieerde rechtsbijstand worden verruimd en de vergoedingen voor sociaal advocaten worden verhoogd. Hier trekt de SP veel geld voor uit. Voorstellen voor wijzigingen in het stelsel zullen we toetsen op de vraag of ze een verbetering opleveren voor de toegang tot het recht.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven