Speakergigant Sonos wint rechtszaak tegen Google

Sonos en Google beschuldigen elkaar al tijden van patentinbreuken. Na de recentelijk in het voordeel van Sonos gewezen prejudiciële beslissing van de Amerikaanse International Trade Commission (ITC) volgt mogelijk een verkoop- of importverbod van bepaalde slimme speakers van Google.

Delen:

beeld: Depositphotos

Patenten zijn eigenlijk geregistreerde uitvindingen. Een patent geeft de uitvinder gedurende twintig jaar het exclusieve recht om van de uitvinding gebruik te maken, tenzij de uitvinder of – in dit geval – de speakerontwikkelaar een patentlicentie verstrekt. Sonos en Google zijn al jaren in gesprek over licentiebetalingen, maar daar is niets uitgekomen. Dat komt mede doordat Google altijd heeft ontkend inbreuk te maken op de patenten van Sonos. Begin 2020 klaagde bekende speakermaker Sonos Google daarom aan vanwege vermeende patentinbreuken.

Groot ongenoegen

Sonos is de grondlegger van met internet verbonden speakers die gemakkelijk kunnen worden aangesloten op streamingdiensten, terwijl de Google-luidsprekers nu een vergelijkbare functieset combineren met spraakgestuurde Google Assistent-opdrachten. Dit heeft geleid tot groot ongenoegen bij Sonos. Google wordt ervan beschuldigd gebruik te maken van unieke door Sonos ontwikkelde en gepatenteerde technieken, zonder daarvoor te betalen. Die technieken gebruikt Google volgens de aanklacht niet alleen in zijn slimme speakers, maar ook in bijvoorbeeld de Pixel-telefoons, tablets en laptops. De klachten van Sonos zien met name op de door Google op de markt gebrachte Google Smart Speaker en de vorig jaar gelanceerde Nest Audio Line.

Google wordt beschuldigd van het kopiëren van Sonos-ontwerpen sinds 2015, toen de twee samenwerkten aan manieren om Google Play Music te integreren in Sonos-producten. Het techbedrijf maakte destijds nog geen speakers en heeft toen de technieken in handen gekregen. Charles Bullock, de hoogste bestuursrechter van het ITC, heeft bij prejudiciële beslissing vastgesteld dat Google vijf patenten heeft geschonden. Het gaat echter om een voorlopige uitspraak. De verwachting is dat twee bedrijven in een langdurigere juridische strijd verwikkeld zullen zijn.

Hoe nu verder?

Google heeft nog niet gereageerd op de prejudiciële beslissing. Sonos heeft aangegeven blij te zijn dat de Google’s ‘flagrante patentschending’ wordt erkend. Na de bekendmaking van de beslissing steeg het aandeel in Sonos met vijf procent. De rechtsstrijd kan grote gevolgen hebben voor Google. Mogelijk zouden er zelfs bepaalde producten van het techconcern van de Amerikaanse markt moeten worden geweerd. Er wordt pas een officiële, juridisch bindende uitspraak gedaan als beide partijen op deze eerste bevindingen van de ITC hebben gereageerd. Het vonnis komt naar verwachting in december van dit jaar.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven