Partnerbijdrage van

Staat kan geen schadevergoeding eisen van derden voor misgelopen belastingen

De Staat kan geen schadevergoeding eisen van een derde voor het mogelijk mislopen van belastingen, omdat dit in strijd is met het legaliteitsbeginsel van artikel 104 Grondwet (Gw).

Delen:

In dit artikel staat namelijk dat de Staat alleen belastingen kan heffen op basis van een wet. Dit is de Algemene Wet inzake Rijksbelastingen. Ook als er opzettelijk gehandeld is, kan dit niet. Dit soort bijzondere omstandigheden geven de Staat niet het recht om mogelijk misgelopen belastingen als schadevergoeding te eisen. Dit heeft de Hoge Raad geoordeeld.

Andere actualiteiten binnen het verbintenissenrecht zijn:

Hoge energieprijs door energiecrisis kan onvoorziene omstandigheid zijn

Wisten de partijen bij het aangaan van het energiecontract niet dat de gasprijzen later fors zouden stijgen als gevolg van de Europese energiecrisis? Dan kan er sprake zijn van een onvoorziene omstandigheid, waardoor een partij niet kan eisen dat het contract ongewijzigd blijft bestaan. Dit heeft de rechtbank Rotterdam geoordeeld.

Verkoop gemeentegrond niet in strijd met Didam-arrest

Heeft een overheidslichaam ruim voor het Didam-arrest een koopcontract gesloten met een private partij voor de verkoop van een onroerende zaak? En is het duidelijk dat die private partij de enige serieuze koper is? Dan handelt het overheidslichaam niet in strijd met de regels die de Hoge Raad in het Didam-arrest heeft bepaald. Dit heeft de rechtbank Noord-Holland geoordeeld.

Partij mag bij gebreken soms meteen beroep doen op ontbinding contract

Is er sprake van non-conformiteit en is het duidelijk dat herstel niet meer kan? Dan mag een partij het koopcontract meteen ontbinden. Dit heeft de rechtbank Zeeland-West-Brabant geoordeeld.

Klant failliet energiebedrijf kan contract behouden na overname

Klanten van een failliete energieleverancier moeten hun contract behouden als een nieuwe leverancier het klantenbestand overneemt. Dit heeft de rechtbank Amsterdam geoordeeld.

Verhuurder kan huurachterstand niet verhalen op medebewoner

Wonen twee personen in een huurhuis en staat het huurcontract maar op één naam? Dan kan de verhuurder de huurachterstand niet verhalen op de medebewoner. Dit heeft de rechtbank Zeeland-West-Brabant geoordeeld.

Aanneming van werk kan vallen onder regels consumentenkoop

Wat partijen afspreken is bepalend voor wat voor soort contract het wordt. Is er sprake van een aannemingscontract en van een consumentenkoop? Dan gelden voor het aannemingscontract ook de regels van consumentenkoop. Zijn de bepalingen over aanneming van werk en consumentenkoop in strijd met elkaar? Dan krijgen de regels van consumentenkoop voorrang. Dit heeft de rechtbank Rotterdam geoordeeld.

PO-punt

Wist je dat bovenstaande actualiteiten een PO-punt waard zijn? Deze actualiteiten hebben we namelijk vertaald naar een e-learning waarmee jij een PO-punt kan behalen. En omdat de overheid ons een subsidie heeft toegekend, kan je zelfs gratis 10 e-learnings volgen (incl. 10 PO-punten).

Ga voor meer informatie naar onze website.

Delen:

Lindenhaeghe Legal maakt deel uit van de Lindenhaeghe Groep, een toonaangevende speler in de financiële opleidingssector. Als opleider van duizenden professionals per jaar beschikken…

Meer berichten van partner

Scroll naar boven