Leidse rechtenstudent stuurt docenten steeds vaker schofferende mail

Het bestuur van de Leidse rechtenfaculteit gaat actie ondernemen om een halt toe te roepen aan het onbeschofte gedrag van een deel van de studenten. Die sturen steeds vaker agressieve en soms zelfs discriminerende mails naar docenten.

Delen:

Depositphotos_323171206_S-agressieve student-bf195b0a
foto: Depositphotos

Voorbeelden van uitspraken wilde universitair hoofddocent staats- en bestuursrecht Michiel van Emmerik tijdens een faculteitsraadsvergadering waarvan universiteitsblad Mare verslag deed niet noemen, maar het gaat onder meer om opmerkingen over uiterlijk en afkomst.

Op de persoon

Van Emmerik kaartte tijdens de vergadering het groeiende aantal schofferende mails aan dat docenten krijgt. “Als er dingen misgaan bij online tentamens, dan reageren studenten daarop per mail. Daarin wordt vrij vaak op de persoon gespeeld. Soms gaat het zelfs om discriminerende uitlatingen. Die komen hard aan, vooral bij jonge docenten die dat nog niet gewend zijn.”

Gedragsprotocol

Decaan Joanne van der Leun − die zei dat bij vak-evaluaties al langer sprake is van afkomst- en genderdiscriminatie − noemde het door Van Emmerik in de vergadering aangestipte punt heel zorgelijk. Eerstejaars studenten krijgen weliswaar uitleg over hoe ze feedback moeten geven, “maar dat moet veel meer gebeuren”, aldus Van der Leun.
Het faculteitsbestuur wil de tendens van onheuse bejegening van docenten, die door corona erger lijkt te zijn geworden, keren. Van der Leun: “Daar gaan we mee aan de slag. Er wordt gewerkt aan een gedragsprotocol.” Ook zei ze dat het goed is om het gesprek aan te gaan met studenten die zich onbehoorlijk opstellen.

Prinsesjes en koninkjes

Volgens Van Emmerik helpt het soms inderdaad om studenten die over de schreef zijn gegaan uit te nodigen voor een gesprek. “In de hoop dat ze er dan van leren. Maar sommige gevallen zijn zo extreem, dat een gesprek geen optie is.”
Een ander lid van de faculteitsraad, universitair hoofddocent Gelijn Molier, bepleitte volgens Mare een strenge lijn van optreden. “We zijn veel te lief, veel te aardig, en behandelen studenten als prinsesjes en koninkjes”, zo zei Molier tijdens de vergadering. “Je moet ze inderdaad uitnodigen, diep in de ogen kijken en duidelijk zijn: ‘Dit accepteren wij niet. Als je dit doet krijg je een onvoldoende’.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven