Steun voor toezichtplannen Weerwind

De Algemene Raad van de Nederlandse Orde van Advocaten gaat in grote lijnen akkoord met de plannen van minister Weerwind (Rechtsbescherming) voor een nieuw stelsel van toezicht op de advocatuur. Dat bleek tijdens de vergadering van het College van Afgevaardigden van de NOvA op 1 december.

Delen:

Toezicht Depositphotos-88bf7e16
Foto: Depositphotos

De minister wil in het nieuwe stelsel drie niveaus van toezicht op de advocatuur invoeren: lokale toezichthouders, een Landelijke Toezichthouder Advocatuur (LTA) die toezicht houdt op de lokale toezichthouders en een ‘blik van buiten’. De dekens verliezen misschien hun toezichthoudende functie.

Waarborgen

De LTA wordt ingebed binnen de NOvA, maar er zijn volgens Susan Kaak (lid van de Algemene Raad) voldoende waarborgen om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen. “Bestuurders van de LTA mogen niet actief zijn in andere geledingen van de advocatuur, de LTA benoemt het eigen personeel en is financieel onafhankelijk van de NOvA,” betoogde Kaak. Ze denkt dat het toezicht door de instelling van de LTA professioneler en efficiënter wordt. De Algemene Raad is met de minister en de dekens nog in gesprek over de vormgeving van de LTA.

CvA-lid Fred Schalker (fractie Den Haag) maakt zich grote zorgen over de financiële gevolgen van het nieuwe toezichtmodel. Hij voorspelt dat de kosten vooral voor de sociale advocatuur zwaar zullen wegen. “Ik wil niet dat dit uit de klauwen loopt.” Het CvA gaat een kernteam vormen dat meedenkt over de ontwikkeling van het toezicht.

Onder druk

Er is ook kritiek op de positie van de LTA. Voorzitter Jeroen Kremers van het College van Toezicht op de Advocatuur (CvT) stapte in september op omdat volgens hem de effectiviteit en onafhankelijkheid van het toezicht onder druk komen te staan binnen de LTA. Ook Kamerleden zetten vraagtekens bij de onafhankelijkheid van de LTA.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven