Stijging aantal notarisakten zet door

De stijging van het aantal notarisakten in 2024 zet door. In de maand februari zijn er door notarissen 10 procent meer akten geregistreerd, dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral het aantal overdrachtsakten en levenstestamenten nam toe. Ook in januari was er al een stijging waar te nemen.

Delen:

Depositphotos_92649158_L

In totaal passeerden notarissen in de afgelopen maand februari 134.361 akten, zo meldt de KNB. Daarvan kozen 19.225 voor een levenstestament. Ook lieten 28.407 mensen hun testament opstellen of aanpassen, wat een stijging van 9 procent opleverde.

Daarnaast steeg het aantal afgesloten hypotheken met 13 procent, naar een aantal van 21.724. Bovendien richtten 5.836 mensen een bv op. Dit leverde een stijging van het aantal oprichtingsakten met 12 procent op.

Het aantal hypotheekakten nam in januari ook al toe, met ruim 1.000 akten. Het aantal overdrachtsakten steeg toen met ruim 3.500.

Opvallend

De stijging is opvallend, omdat het aantal gepasseerde notariële akten in 2023 nog daalde met 9 procent ten opzichte van een jaar eerder, aldus de KNB. Met 1.723.812 stuks was er in 2023 zelfs sprake van het laagste aantal akten in vijf jaar tijd. Het aantal hypotheekakten daalde toen het hardst als gevolg van het oplopen van de rente, waardoor mensen minder woningen kochten.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven