Stijl van leidinggeven hoofdofficier ‘niet passend’

Delen:

Stijl van leidinggeven hoofdofficier ‘niet passend’
Beeld: Pixabay

Het College van procureurs-generaal heeft de klacht tegen voormalig hoofdofficier Charles Wiegant van parket CVOM deels gegrond verklaard. Zijn stijl van leidinggeven is door een onafhankelijke klachtadviescommissie beoordeeld als niet passend maar van seksueel grensoverschrijdend gedrag is geen sprake. Het College heeft deze conclusies overgenomen.

Wiegant maakte in november 2019 bekend terug te treden als hoofdofficier van parket CVOM – Centrale Verwerking Openbaar Ministerie, dat verkeersboetes afhandelt – nadat er intern spanningen waren ontstaan. In de zomer van 2019 trokken verschillende leidinggevenden bij het College aan de bel. Volgens hen was er door Wiegants optreden een onwerkbare verhouding ontstaan tussen dagelijks bestuur en de rest van het managementteam. Ook stelden ze de stijl van leidinggeven van de hoofdofficier aan de orde.

Volgens NRC Handelsblad zouden medewerkers van het CVOM toen al maandenlang klagen over autoritair gedrag, pesten, seksisme enen discriminatie door de hoofdofficier. OM-baas Gerrit van der Burg blogde er zelfs over.

In gesprek

Naar aanleiding van deze klachten is door een onafhankelijke klachtadviescommissie onderzoek gedaan naar het gedrag van Wiegant in de periode van zijn aantreden op 1 september 2018 tot zijn terugtreden op 1 november 2019. Het College neemt het oordeel van de commissie over, voor wat betreft de stijl van optreden als leidinggevende, die als ‘niet passend’ is beoordeeld. Het College gaat met Wiegant in gesprek over een volgende functie die inhoudelijk zal zijn. Hij zal in de toekomst niet meer aan het werk gaan bij parket CVOM.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven