Mr. van de week: Bénédicte Ficq

Delen:

Bénédicte Ficq
Foto Meijering Van Kleef Ficq Van der Werf Advocaten

Mr. van de week is Bénédicte Ficq. De advocaat van Meijering Van Kleef Ficq Van der Werf Advocaten bereidt een strafzaak voor tegen de tabaksindustrie. Die zaak krijgt nu de wind in de rug van Amerikaans onderzoek. Daaruit blijkt dat ‘sjoemelsigaretten’ met onzichtbare gaatjes in het filter niet alleen de meetapparatuur misleiden maar ook de kans vergroten op adenocarcinoom. Dat is de meest voorkomende vorm van longkanker.

Waarom bent u zo fel op de tabaksindustrie?

Roken is dodelijk en de tabaksindustrie weet dat maar al te goed. In de afgelopen decennia heeft de industrie er alles aan gedaan om rokers verslaafd te houden en nieuwe – jonge – rokers te werven en verslaafd te maken. In Nederland overlijden bijna 20.000 mensen per jaar aan de directe gevolgen van roken. Van de 3,5 miljoen rokers zullen er ongeveer 2 miljoen aan dood gaan. Het is een macabere industrie.

Hoe belangrijk zijn de onderzoeken naar de sjoemelsigaret voor uw zaak?

Uit recent gezaghebbend onderzoek blijkt dat deze door middel van gaatjes geventileerde sigaretten hoogst waarschijnlijk nog slechter voor de gezondheid zijn dan ‘gewone’ sigaretten. Het aantal gevallen van longadenocarcinoom is door de sjoemelsigaret dramatisch toegenomen. Bovendien blijkt uit onderzoek dat door de ventilatie de verplichte testen op de uitstoot van teer, nicotine en koolmonoxide gemanipuleerd worden. De sjoemelsigaret bevat veel hogere doses gevaarlijke stoffen dan de testen uitwijzen; veel hogere ook dan de wettelijke toegestane doses.

Van welk strafbaar feit wilt u aangifte doen?

Wij hebben namens een aantal maatschappelijke organisaties en meerdere natuurlijke personen onder andere aangifte gedaan van zware mishandeling, opzettelijke benadeling van de gezondheid, valsheid in geschrift en overtreding van een aantal productvoorschriften.

En wat wilt u bereiken?

De aangevers streven naar een rookvrije samenleving en erkenning en rechterlijke bevestiging van het criminele van het gedrag van de tabaksindustrie

.

Heeft u zelf eigenlijk ooit gerookt, en zo ja waarom bent u gestopt?

Ja, bijna 30 jaar, vreselijk. Ik ben gestopt vanwege mijn kinderen.

Als u het voor het zeggen had dan?

Dan zou de tabaksindustrie voor de strafrechter worden gesleept.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?

Dat komt nog: het vervolgen van de tabaksmaffia.

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Fred Teeven en Theo Hiddema. 🙂

Wat is over u niet bekend, wat wel interessant is?

Geen idee.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Rechtspraak.nl

Welk boek las u het laatst?

‘Goed Volk’ van Teun van de Keuken

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Met Geert Wilders. Het zou een uitdaging zijn hem los te weken van de vooroordelen die hij heeft. Dat gezamenlijk verblijf zou overigens niet al te lang moeten duren.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven