Summer must-reads voor de rechtenstudent

Delen:

Of je nou al ruimschoots vakantie aan het vieren bent, of nog hard moet werken om tot de eindstreep te komen, het viel met de temperaturen van vorige week niet te ontkennen: de zomer is begonnen! Deze zomer zal er misschien anders uitzien dan andere. Het feit dat potentiële wereldreizen niet gemaakt kunnen worden, betekent echter niet dat het geen waardevolle zomer kan zijn. Mijn tip: ga flink lezen!

Nu denk je zeker: “Pardon?! Lezen?”Alsof je tijdens de rechtenstudie nog niet genoeg moet lezen. Ik heb het daarom niet over een taaie Pitlo of Kluwer-arrestenbundel (die je sowieso niet voor je lol zou moeten lezen). Ik heb een selectie aan boeken gemaakt die – in tegenstelling tot voorgeschreven rechtsliteratuur – met plezier gelezen kunnen worden. Tegelijkertijd kunnen deze boeken misschien stiekem wat bijdragen aan juridisch inzicht.

Hoe dan ook, hier mijn selectie aan rechtenstudent-waardige boeken die ik zelf met plezier heb gelezen of die hoog op mijn verlanglijstje staan voor de zomer:

Must-read 1. De Zweetvoetenman (Annet Huizing en Margot Westermann)

Dit boek (uit 2017) werd in het eerstejaars vak Rechtswetenschappelijk onderzoek aangeraden door mijn favoriete docente Antoinette Muntjewerff. Nog nooit werd op zo’n laagdrempelige en haast kinderlijke wijze tot in detail uitgelegd hoe de meest uiteenlopende aspecten van het Nederlandse rechtssysteem werken. Bomvol illustraties en grappige teksten is dit boek dan ook geschikt voor kinderen. Maar stiekem ook voor volwassenen. Vragen als “Mag je je gestolen fiets terug-stelen?” en “Kun je een boete voor zweetvoeten krijgen?” (knipoog naar de titel) worden beantwoord. Van Aansprakelijkheid tot Zwijgrecht: in dit boek wordt het behandeld.

Must-read 2. Judas (Astrid Holleeder)

Dit spraakmakende boek (uit 2016), gepubliceerd in 2016, zullen de meesten vast kennen. Voor (aankomend) studenten met een interesse voor het strafrecht is dit dan ook zeker een aanrader. Op aangrijpende wijze lees je het verhaal van Astrid over het leven van/met haar criminele broer Willem Holleeder. Ondanks dat dit met 571 pagina’s het dikste boek uit de selectie is, heb ik ‘m het snelst uitgelezen. Toch niet zo’n vlotte lezer? Het boek is ‘verfilmd’ tot een gelijknamige serie, beschikbaar op Videoland.

Must-read 3. Je hebt wél wat te verbergen (Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis)

De ondertitel ‘Over het levensbelang van privacy’ geeft duidelijk aan waar dit boek (uit 2016) over gaat. De twee onderzoeksjournalisten voor de Correspondent stellen in dit boek dat privacy misschien wel het meest bedreigde mensenrecht van onze tijd is. Ze leggen de problemen rondom privacy op zeer toegankelijke wijze uit. Een echte eye-opener. Ik raad het boek aan voor iedereen die gebruik maakt van Facebook & Google, de Belastingdienst en mobiele telefoons. Eigenlijk iedereen dus.

Must-read 4. De achterkant van Facebook (Sjarrel de Charon)

Omdat ik na de zomer begin met de master informatierecht op de UvA, staat dit boek (uit 2019) hoog op mijn verlanglijstje. Inhoudelijk kan ik hier nu nog niks over zeggen, maar de omschrijving van het boek greep mij zeer aan. Schrijver De Charon werkt acht maanden als content moderator voor Facebook en Instagram, waarbij hij verschrikkelijke dingen te zien krijgt. Ik ben erg benieuwd naar zijn verhaal over de duistere kant van social media, maar kan er inhoudelijk helaas nog niks over zeggen.

Must-read 5. Hallo Witte Mensen (Anousha Nzume)

Sinds de actuele opruk van de BLM-beweging is er versterkte aandacht voor het bestrijden van (institutioneel) racisme in de samenleving wereldwijd. Niet alleen voor studenten, maar voor iedereen is het belangrijk om maatschappelijk betrokken te zijn. In dit boek (uit 2017) wordt het moderne maatschappelijke debat over racisme aangekaart. “In dit boek wil ik graag uitleggen hoe je als wit persoon je privilege kunt erkennen en hoe je door dat te begrijpen hopelijk ook racisme in de samenleving kunt inzien en aanvechten”, aldus de schrijfster.

Voor verdere leestips binnen dit thema verwijs ik graag naar een boekenlijst van de Diversiteitscommissie van de UvA: https://student.uva.nl/law/diversity-commission/calendar–news.html#Awareness-list

Succes met lezen!

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ook interessant:

Scroll naar boven