Terrasjes, zon, festivals én rechten?

Delen:

Het collegejaar zit er alweer bijna op en de zomervakantie staat voor de deur. Een aantal studenten zal nog even moeten doorbikkelen voor de (her)tentamens, maar het harde werken zal hopelijk snel beloond worden met zon en gezelligheid!

In de zomervakantie is er natuurlijk hartstikke veel te beleven, daar hoeven we jullie vast niet over in te lichten… Ook al zal voor de meesten van jullie de wettenbundel achterin de kast verdwijnen, toch is het leuk om op de hoogte te blijven tijdens de zomervakantie en eventueel zelfs juridisch actief aan de slag te gaan! Hieronder hebben we een aantal tips opgenomen.

Volg het nieuws

De uitspraak tegen Michael P. in de zaak rondom Anne Faber, mogelijk een uitspraak van de arbitragecommissie rondom Nouri, een uitspraak in de rechtszaak rond de moord van de 14-jarige Savannah Dekker en waarschijnlijk nog stakingen in het streekvervoer. Dit zijn een paar landelijke thema’s waar we deze zomer weer interessant juridisch nieuws over kunnen verwachten. Houd het nieuws dus in de gaten om op de hoogte te blijven en wie weet leer je nog iets wat je niet wist!

Tip: houd Mr. Studenten in de gaten voor leuke nieuwtjes!

 

Rechtszaken bijwonen

Als je graag wat actiever bezig wilt blijven en wat tijd over hebt, is het zeker aan te raden om rechtszaken bij te wonen. Onlangs is de nieuwe rechtbank in Breda geopend. Vanaf 5 juni zijn de eerste zittingen van start gegaan. Sophie bracht laatst al een bezoek aan het zeer goed beveiligde gerechtsgebouw. Op 29 september vanaf 10.00 uur vindt de open dag plaats voor geïnteresseerden in het nieuwe gebouw. Ga dus zeker een kijkje nemen en als je niet zo lang kunt wachten, kun je altijd een interessante zitting bijwonen!

 

Juridische tv-programma’s, series, films en boeken

Heb je behoefte aan nog meer ontspanning en is het eventueel slecht weer deze zomer, geen zorgen. Er zijn talloze juridische tv-programma’s, series, films en boeken waardoor je je niet hoeft te vervelen én juridisch bezig blijft. Hieronder een overzichtje:

 • Suits: waarschijnlijk door de meesten al afgekeken, maar deze serie vaker kijken is geen straf.
 • Law & Order: een wat oudere serie met daardoor heel veel seizoenen voor veel kijkplezier.
 • The Staircase: ongeluk of moord? Een verhaal over een mysterieuze moord op de vrouw van schrijver Michael Peterson. Vermoordde hij echt zijn eigen vrouw of zag men iets belangrijks over het hoofd?
 • Voor de rechter: een programma met Nederlandse rechtszaken waarin je verschillende Officieren van Justitie, rechters en advocaten aan het werk kan zien. Daarnaast is het leuk om zelf na te denken over de zaken die worden behandeld!
 • De deurwaarder: een programma waarin deurwaarders in hun dagelijkse praktijk op de voet worden gevolgd.
 • De rijdende rechter: volg verschillende geschillen die uiteindelijk aan mr. John Reid worden voorgelegd voor een bindende uitspraak.

Naast programma’s waarbij je er niet omheen kunt dat je naar een juridisch programma kijkt, is in ongeveer ieder willekeurig programma wel een juridisch aspect te ontdekken. Denk hierbij aan Lennard die op 31 mei jl. een bericht heeft geplaatst waarin hij juridische thema’s uit Ex on the Beach Double Dutch uitlicht! Ontspanning, leedvermaak en nog leerzaam ook!

 

Een aantal juridische boeken:

 • John Grisham – Advocaat van de duivel
  Een aanrader is bijvoorbeeld het boek ‘advocaat van de duivel’, maar Grisham heeft vele boeken over juridische thema’s op zijn naam staan. Grisham is zelf jurist geweest en kan schrijven als geen ander.
 • Gerard Spong – De breuk
  In het boek de breuk schrijft Spong over een van zijn opmerkelijkste moordzaken, spannend en zeer interessant!
 • Raymond de Mooij – Rechtszaken met een glimlach
  Vermakelijk om te lezen en tegelijkertijd ook weer interessant, een goede combinatie in de zomer!

Juridische bijbaan of meelopen

Als je nog geen juridische bijbaan hebt, is de zomervakantie een mooi moment om hier verandering in te brengen. Natuurlijk zal bij veel kantoren de gang van zaken iets anders zijn in de zomer, toch is er vast meer dan genoeg werk te doen. Dit geeft jou de mogelijkheid om bezig te zijn met je interesses, geld te verdienen én je cv uit te breiden. Of je nou al heel goed weet waar je interesses liggen of juist nog niet, meelopen is ook altijd interessant. Als je graag wilt weten hoe iets in de praktijk gaat, kijk dan eens of er mogelijkheden zijn om mee te lopen.

 

Summer School? Study Abroad?

Wat is nu beter dan een vakantie combineren met een leerzame Summer Course in het buitenland? Zoals Xander laatst al schreef, zijn er steeds meer studenten die kiezen voor een uitwisseling. In zijn artikel bespreekt hij ervaringen van rechtenstudenten. Ook Sophie kan een Summer School zeker aanraden! Zij is voor twee maanden naar University of California, Berkeley, gegaan om verschillende (juridische) vakken te volgen. Het is natuurlijk super om dit te combineren met toffe roadtrips in de weekenden!

 

Juridische thema’s op vakantie

Wanneer is die overeenkomst nou eigenlijk gesloten? Reisorganisatie failliet? Heeft het vliegtuig of de trein vertraging of is je reis geannuleerd? Ook hier spelen juridische kwesties een rol. Myrthe is afgelopen zomer met de boot van Dubrovnik (Kroatië) naar Bari (Italië) gevaren en heeft toen ervaren hoe storend een enorme vertraging van vierenhalf uur kan zijn. Het is interessant en raadzaam om dan uit te zoeken wat je rechten zijn, mogelijk is hier zelfs nog wat geld aan te verdienen!
Huurauto op vakantie? Let goed op de kleine lettertjes! Ook handig om te weten: de verplichte schoonmaakkosten moeten direct in de aanbieding vermeld worden en niet pas bij betaling.

 

Hebben jullie nog andere gave juridische plannen voor deze zomer? Laat het ons dan weten, wij zijn erg benieuwd! Ook kijktips en boekentips zijn van harte welkom. Jullie kunnen ons benaderen via m.a.r.m.pijnenborg@uvt.nl.

We wensen iedereen op wie dit nog van toepassing is nog succes met de laatste loodjes en iedereen alvast een prachtige zomer!

 

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven