Therèse Koelé (VANEPS) over een totaal andere cultuur

Student-stagiair van de week is Therèse Koelé. Ze liep stage bij VANEPS op Aruba. "Omdat het om een eiland gaat hebben de zaken vaak een grotere impact op de maatschappij en merk je dit ook."

Delen:

Therèse Koelé, 23 jaar, studeert European Private Law aan de Universiteit van Amsterdam. Zij verwacht in vijf maanden af te studeren. Zij liep stage bij VANEPS te Aruba, kantoorbreed, van april tot en met mei 2022.

Een stage op Aruba. Dat is leuk! Hoe ben je daar gekomen?
Door een event dat werd georganiseerd door mijn studievereniging JFAS afgelopen jaar. Wij hadden toen een digitaal kantoorbezoek met VANEPS en hierbij werd het duidelijk dat wij als Nederlandse studenten ook stage kunnen lopen bij dit kantoor op een van de eilanden. Mijn geboorteplaats is Colombia en ik ben al meerdere malen op Aruba geweest voor vakantie. Dit eiland heeft een sterke connectie met mij geboorteland waardoor ik ervoor heb gekozen om een stage te doen bij het kantoor op Aruba. 

Wat waren je verwachtingen vooraf?
Dat ik erg benieuwd was naar hoe het recht geregeld is op de eilanden en wat voor zaken het kantoor zou behandelen. Ik wist waar ik aan begon en heen ging omdat ik al meerdere malen op Aruba ben geweest maar ik was erg benieuwd naar de zaken die het kantoor behartigt, of er veel invloeden waren vanuit Noord- en Zuid- Amerika. Ik had verwacht dat het recht eigenlijk identiek was aan het Nederlandse recht en dat de zaken minder groots waren dan in Nederland omdat Aruba toch een klein eiland is.  

Is werken op Aruba heel anders dan in Nederland, voor zover je kunt beoordelen?
Ja, naar mijn mening is werken in Aruba heel anders dan in Nederland. Op Aruba heerst toch een totaal andere cultuur dan in Nederland, de cultuur heeft veel weg van Zuid-Amerika. Wat ook te merken is in het werk leven. Daarbij vind ik dat er op Aruba ook een andere manier is van contact tussen de advocaten en cliënten, wat naar mijn mening het werk op Aruba erg leuk maakt. Omdat het ook om een eiland gaat hebben de zaken vaak een grotere impact op de maatschappij en merk je dit ook. 

Hoe verliep de sollicitatieprocedure? Was er bijvoorbeeld een assessment?
De sollicitatieprocedure bestond uit het aanleveren van een motivatiebrief, cijferlijst en cv. Daarna werd ik uitgenodigd voor een gesprek met een advocaat. In dit gesprek hebben wij vooral gesproken over waarom ik naar Aruba wilde komen, wat voor bijdrage het zou hebben voor mij qua professionele ontwikkeling en waar mijn interesses liggen. Er was geen assessment. Na het gesprek kreeg ik te horen dat ik was aangenomen voor de stage. 

Wat zul je nooit meer vergeten van je stage?
Wat ik nooit meer zal vergeten van deze stage zijn de strafrechtelijke zaken. Ik heb het geluk gehad dat ik ook meerdere malen voor deze zaken naar het gerecht mee kon. Ik vond het erg interessant om dit mee te maken en te zien dat op de eilanden ook gewoon Nederlandse officieren en rechters werkzaam maar dat de zaken wel een grotere impact hebben op de maatschappij. Daarbij ook leerzaam en leuk om te zien hoe deze zaken behandeld worden en hoe het recht van de eilanden wordt toegepast. En interessant om te zien wat voor strafzaken zich hier afspelen omdat die soms nog best kunnen verschillen van Nederland. 

Zijn er dingen die je achteraf anders zou aanpakken?
Dit was mijn eerste stage dus ik zou achteraf zou ik mijn tijdindeling aanpakken. En misschien van tevoren wat meer hebben verdiept in het recht van de eilanden, want het is uiteindelijk best wel heel anders dan het Nederlandse recht. Maar eigenlijk heb ik een enorm leuke, leerzame en interessante stage gehad, waarvan ik het enorm jammer vind dat de stage al is afgerond. 

Wat was je ‘grootste blunder’ tijdens je stage? En je grootste succes?
Grootste blunder tijdens mijn stage is geweest dat ik door verkeerd timemanagement een opdracht niet op tijd af had gekregen. En mijn grootste succes is dat ik ben gegroeid in mijn praktijkvaardigheden en een referaat plus presentatie heb gegeven die goed beoordeeld zijn. 

Denk je op grond van je stage verder te gaan in dit beroep?
Ja, ik heb de advocatuur kunnen ervaren op de eilanden en heb dit als erg leuk ervaren. Ik zou graag nog wat meer ervaring op doen via een stage in de advocatuur in Nederland maar het is zeker een beroep dat mij aantrekt. 

Ben jij student-stagiair of onlangs geweest en vind je het leuk om ook in deze rubriek te komen, mail dan naar: info@mr-studenten.nl.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven