Tijdschrijven, een zwak punt bij advocaten

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Foto Pexels.com

Nederlandse kantoren zijn nog niet goed voorbereid op de transitie van uurtarieven naar alternatieve prijsstructuren, een trend die in de VS al geruime tijd zichtbaar is. Dat blijkt uit recent onderzoek van legaltech bedrijven TIQ en Clocktimizer.

Binnen de advocatuur wordt steeds vaker gewerkt met alternative fee arrangements (AFAs). Uit het onderzoek blijkt dat  in Nederland 28 procent van alle zaken inmiddels op AFA basis gaat en dat 36 procent van alle zaken een budget krijgt toegewezen. Dit lijkt misschien hoog, maar in vergelijking met kantoren in de VS gebruiken Nederlandse kantoren gemiddeld 50 procent minder gebudgetteerde dossiers dan hun Amerikaanse collegae. De auteurs denken dat cliënten deze manier van risico delen steeds vaker in Nederland zullen verwachten.

Veel kansen

De onderzoekers stellen dat advocatenkantoren moeite hebben met deze nieuwe financiële structuren, omdat ze vaak niet de juiste tools en processen hebben om budgetten nauwkeurig te plannen en te beheren. Er liggen veel kansen voor kantoren om binnen deze nieuwe prijsstructuren hun omzet te verhogen, zonder extra werklast. Maar door gebrek aan kennis daarvan lopen Nederlandse advocatenkantoren veel omzet mis, stellen de onderzoekers.

Tijdschrijven

De eerste kansen voor het ‘vinden’ van omzet liggen volgens de onderzoekers al bij het tijdschrijven. Gemiddeld wordt 12 procent van alle declarabele uren niet geregistreerd. De hoofdreden hiervoor is dat advocaten werkzaamheden vergeten. Huidige tijdschrijfsystemen maken het erg moeilijk om gedurende de dag en onderweg tijd te schrijven, met als gevolg dat advocaten aan het eind van de dag hun werkdag moeten reproduceren. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat maar liefst 27,5 procent van alle dossiers met een budget over het aantal gebudgetteerde uren heen gaat. Het grootste deel (87 procent) van deze uren wordt volledig of deels afgeschreven. Kantoren die deze afschrijvingen kunnen beperken hebben dus een duidelijk financieel voordeel.

Historische data

Volgens de auteurs ligt de voornaamste oorzaak van dit probleem bij de manier waarop kantoren hun budgetten plannen en beheren en de tools die ze hiervoor gebruiken. Zo gebruikt slechts 13 procent van de kantoren historische data van vergelijkbare zaken bij het plannen van budgetten. Veruit het grootste deel van budgetten (81 procent) wordt puur gebaseerd op ervaring, met als gevolg dat veel budgetten te laag wordt ingeschat. Daarnaast worden budgetten nauwelijks in de gaten gehouden gedurende het verloop van de zaak. Hoewel het aanhouden van een budget per fase de minste afschrijvingen oplevert, gebruikt slechts 13 procent van de kantoren deze techniek om budgetten te beheren.

Accuraat schrijven

De onderzoekers geven Nederlandse kantoren een aantal tips om de afschrijvingen te beperken en hun omzet te verhogen. Allereerst is het belangrijk om volledig en accuraat tijd te schrijven. Naast het beperken van directe afschrijvingen helpt dit bij het plannen en beheren van budgetten. Daarnaast adviseren de auteurs kantoren om de zaak in fases te verdelen en budgetten toe te wijzen op basis van historische data van vergelijkbare zaken. Op deze manier wordt het eenvoudiger om budgetten in de gaten te houden en zullen budgetten vaker representatief zijn voor de werklast. Tot slot worden kantoren aangemoedigd om actief op zoek te gaan naar technologie die hen kan ondersteunen in het plannen en beheren van budgetten.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top