Tilburgse rechtenstudenten oog in oog met de Mobiele Eenheid (ME)

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Foto: Politie.nl

Waar ze ‘s ochtends nog gewoon in de collegebanken zaten, stond een groep van zo’n 60 Tilburgse rechtenstudenten ‘s avonds oog in oog met de Mobiele Eenheid (ME). Bij de politieacademie te Ossendrecht (Zeeland) kregen ze via studievereniging Magister JFT de kans om alle tentamenstress af te reageren op ME’ers in opleiding tijdens een levensechte oefening.

Binnen Magister JFT is het avondje rellen inmiddels uitgegroeid tot een waar begrip: alle brave rechtenstudenten kunnen zich even legaal laten gaan tijdens deze avond, die georganiseerd wordt door de afdeling voor Rechtsgeleerdheid binnen Magister JFT: Magister JFT | Livius. Dat dit met blauwe plekken, soms een bloedneus en veel spierpijn gepaard gaat, wordt voor lief genomen. Zo kwam Global Law-student Florent Beurret met een bloedneus en een scheurtje in de wenkbrauw bij de EHBO terecht na een botsing met een medespeler: “Toen ik op de grond lag werd ik ook nog eens met een knuppel op mijn rug geslagen door een ME’er!”

De oefening voltrekt zich ongeveer als volgt: op de Politieacademie is een doorsnee woonwijk nagebootst, inclusief huizen, bushokjes en verkeersborden. Een groep van ongeveer tachtig tegenspelers neemt plaats vooraan in deze wijk, bewapend met manden vol houtblokken. De Mobiele Eenheid komt dan in een aantal busjes aan, stapt uit en stelt zich op in een linie. Zodra de ME’ers aankomen worden ze gegroet door een regen aan houtblokken; de tegenspelers moeten zorgen dat de ME zo weinig mogelijk naar voren kan opschuiven. De ME moet uiteindelijk zorgen dat zij de tegenspelers uit elkaar drijft en de wijk schoonveegt.

De relschoppers kunnen de weg barricaderen met pallets en gooien constant houtblokken tegen de ME’ers en de busjes aan. De ME’ers voeren charges uit waarbij ze opeens voorwaarts bewegen; ben je als relschopper niet snel genoeg weg, kun je – meestal zachte – corrigerende tikken verwachten met de wapenstok. Daarnaast worden er politiepaarden ingezet om de wijk nog sneller schoon te vegen. Gedurende het hele ‘spel’ zijn er ook meerdere Arrestatie-eenheden aanwezig, bestaande uit zo’n zes mannen gekleed in burger, die arrestaties uitvoeren. In het bijzonder de meest fanatieke relschoppers kunnen dus plotseling bij de lurven gepakt worden en door de Arrestatie-eenheid “gearresteerd” worden. De mede-relschoppers worden aangemoedigd de Arrestatie-eenheid zoveel mogelijk onder druk te zetten: des te meer er tegen ze geschreeuwd en geduwd wordt, des te realistischer is de oefening voor de wetsdienders in spé.

Voldaan en met een lamme arm verlieten de studenten de Politieacademie weer na enkele uren te hebben kunnen rellen. Dinsdagochtend zat iedereen gewoon weer in de collegezaal met de nodige spierpijn. Heroïsche verhalen die de gebeurtenissen in Ossendrecht vergeleken met de Parijse Studentenrevolte in 1968 deden de ronde in de wandelgangen van Tilburg University. Mochten de studentenprotesten uit de zestiger jaren zich ooit herhalen, weet men daar in Tilburg in ieder geval wel raad mee.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top